Če se bodo vzporedne volitve izkazale za pravilne, bo stranka Podemos dosegla velik uspeh in bo to zanjo dober obet za parlamentarne volitve konec leta. Foto: Reuters
Če se bodo vzporedne volitve izkazale za pravilne, bo stranka Podemos dosegla velik uspeh in bo to zanjo dober obet za parlamentarne volitve konec leta. Foto: Reuters
Španija
Španci so na volitvah izbirali regionalne parlamente ter občinske in mestne svete. Foto: Reuters

Približno 35 milijonov Špancev je na regionalnih in lokalnih volitvah izbiralo 13 (od 17) novih regionalnih parlamentov in približno 8.000 mestnih in občinskih svetov. Volitve so veljale kot pomemben preizkus pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo konec leta, javnomnenjske raziskave pa so ves čas napovedovale močan porast novih strank, levo usmerjene Podemos in desnosredinske Ciudadanos. To bi lahko pomenilo pomemben prelom v španski politični krajini in celo konec ustaljenega sistema, kjer sta si oblast zadnjih 40 let podajali dve stranki, Ljudska stranka (PP) in socialistična stranka (PSOE).

Podemos in Ciudadanos prepričala številne volivce
Vzporedne volitve kažejo, da je vladajoča Ljudska stranka premierja Mariana Rajoya sicer dobila največ glasov, a je v večini regij in občin izgubila večino in dosegla morda celo najslabši volilni izid v zadnjih 20 letih. Novonastale stranke so medtem dosegle velik porast po vsej državi.

Če se bodo izidi vzporednih volitev izkazali za prave, je Ljudska stranka izgubila absolutno večino v 13 od 17 španskih regij in bo prisiljena sklepati zavezništva. Največji udarec bi bil, če bi izgubila večino v regionalnem parlamentu v Madridu, kjer je neprekinjeno vladala zadnjih 20 let, in v Valencii ter bi bila z morebitnimi zavezništvi levo usmerjenih strank porinjena celo v opozicijo.

Tudi na županskih volitvah v Madridu in Barceloni bi lahko zmagala kandidata, ki ju podpira stranka Podemos, a je glede na različne vzporedne volitve še težko napovedati dejanski izid. V Barceloni bi morebitna zmaga kandidata leve koalicije s podporo Podemosa predstavljala velik udarec nacionalističnim katalonskim strankam, ki si prizadevajo za odcepitev Katalonije od Španije.

V ospredju kampanje gospodarstvo in škandali
Volilna udeležba je bila višja kot na zadnjih regionalnih volitvah leta 2011, do 18. ure je volilo 49,78 odstotka volilnih upravičencev. Volivce so med kampanjo najbolj zanimale gospodarske razmere v državi, ki je bila od leta 2008 dalje v hudi recesiji in se je šele lani postavila na noge. Volivce so ujezili tudi številni korupcijski škandali in poročila o neprimerni porabi javnega denarja, ki so se zgrnili na pleča Ljudske stranke.

Obe novi stranki, Podemos in Ciudadanos, sta svojo volilno kampanjo gradili na nasprotovanju varčevalnim ukrepom in obljubam o končanju in kaznovanju korupcije.