Iniciativo je podprla tudi vodja IMF-a Christine Lagarde. Foto: Reuters
Iniciativo je podprla tudi vodja IMF-a Christine Lagarde. Foto: Reuters

Francoske ministrice so izjavo objavile v časopisu Journal de Dimanche, in sicer dober teden po tem, ko je osem žensk, med njimi štiri poslanke, poslanca Denisa Baupina obtožilo spolnega nadlegovanja in agresije. Sodniki so zoper nekdanjega podpredsednika parlamenta, ki je po obtožbah odstopil s položaja, odredili preiskavo. Baupin (53) je sicer vse obtožbe zanikal in jih označil za "neresnične".

V istem tednu pa je finančni minister Michel Sapin priznal, da se je do neke novinarke lani med konferenco v Davosu res obnašal nekorektno, ko ga je ta obtožila spolnega nadlegovanja.

"Tako kot vse ženske, ki pridejo v pretežno moška okolja, smo se morale prilagoditi ali pa se boriti proti seksizmu. Ženske niso tiste, ki se morajo prilagoditi takšnemu okolju, spremeniti se mora vedenje nekaterih moških," so zapisale političarke.

Podprle so tudi vse žrtve nadlegovanja in jih spodbudile k vložitvi tožb. Poudarile so, da obstajajo ustrezna sodna orodja, a da se zakoni ne izvajajo v zadostni meri. "Dovolj je. Nekaznovanosti je konec," so bile jasne.