Merdare je eden izmed dveh mejnih prehodov s skupnim nadzorom. Foto: EPA
Merdare je eden izmed dveh mejnih prehodov s skupnim nadzorom. Foto: EPA
Srbija ostaja brez datuma

Skupni nadzor srbske in kosovske oblasti izvajajo na mejnem prehodu Jarinje na severu Kosova in na prehodu Merdare severno od Prištine. Pri zadnjem so vzpostavili novo infrastrukturo, ki je povezana s skupnim nadzorom. Ob začetku delovanja skupnega nadzora na mejnem prehodu ni bilo gneče in se niso pojavljali zapleti.

Na Merdarah so že pred dvema dnevoma razširili območje prehoda in približali objekte, v katerih so nastanjeni na eni strani srbski in na drugi strani kosovski uslužbenci oziroma predstavniki misije Evropske unije na Kosovu (Eulex).

Razen tega režima na mejnem prehodu niso spreminjali in tako tam še vedno ostajata dve ločeni kontroli, le da po novem na istem prostoru.

Na Jarinju so se dela nadaljevala tudi v nedeljo zvečer, zamude pa so se pojavile zaradi protestov kosovskih Srbov prejšnji teden.

Srbi večinoma v kosovski skupini policistov
Pred uvedbo novega režima danes zjutraj so bili na Jarinju prisotni kosovski in srbski policisti ter uslužbenci Eulexa. Na terenu je bil med drugim tudi vodja srbske skupine za tehnični dialog s Prištino Dejan Pavičević.

Do nadaljnjega bodo cariniki svoje delo opravljali v zabojnikih, ki jim jih je priskrbel Eulex.

Do danes so na Jarinju srbsko nadzorno točko in kosovsko oziroma Eulexovo ločevali kar trije kilometri, po novem pa je razdalja med njima le nekaj metrov. V kosovski skupini carinikov so sicer večinoma kosovski Srbi.

Na mejnih prehodih Brnjak in Končulj naj bi skupen nadzor zaživel 31. decembra.

Na zahtevo Srbije lahko kosovski Srbi na prehodih na severu Kosova - Jarinje in Brnjak - uporabljajo v Srbiji izdane osebne izkaznice in registrske tablice.

Beograd in Priština sta se dogovorila, da ne prehodih ne bodo carinili, ampak bodo to delali šele na carinskih terminalih v notranjosti. Cariniki treh strani bodo na prehodih samo preverjali papirje. Na prehodih tudi ni nobenih državnih oznak.

Srbija ostaja brez datuma