Zasedanja skupščine se udeležuje tudi Tadić, ki je dejal, da bi moralo tokratno zasedanje pripomoči k umiritvi razmer na območju. Foto: EPA
Zasedanja skupščine se udeležuje tudi Tadić, ki je dejal, da bi moralo tokratno zasedanje pripomoči k umiritvi razmer na območju. Foto: EPA
Barikada pri kraju Rudare
Srbi vztrajajo in postavljajo dodatne barikade, medtem ko slovenski pripadniki Kforja pregledujejo položaj na terenu. Foto: Reuters
nemški general Erhard Buhler, poveljnik Kforja
Nemški general Erhard Buhler na Kosovu poveljuje približno 5.000 pripadnikom Kforja, med katerimi je tudi 320 slovenskih vojakov. Foto: EPA
Na Kosovu še vedno napeto

Izredno zasedanje srbskega parlamenta se je začelo peti dan po zaostritvi razmer na severu Kosova. Poslanci so sprejeli deklaracijo, v kateri so državne organe podprli v obrambi suverenosti, ozemeljske celovitosti in ustavnega reda Srbije ter obsodili enostranske in nasilne akcije Prištine. V deklaraciji piše, da so "začasne institucije samouprave" v Prištini poskušale z enostranskimi akcijami nasilno spremeniti dejansko stanje na terenu, dodatno pritisniti na Srbijo ter vsebinsko izničiti resolucijo ZN-a 1244, s čimer so ogrozile mir, stabilnost in možnost kompromisne rešitve.

"Krizo izzvale oblasti v Prištini"
Srbski premier Mirko Cvetković je ob začetku razprave poslancem dejal, da so krizo na severu Kosova izzvale oblasti v Prištini in da je njihova namera z nasilnimi akcijami pripeljati Srbijo do prekinitve dialoga med stranema. Ob tem je dodal, da Srbija poziva mednarodno skupnost, Evropsko unijo in Združene narode k spoštovanju resolucije ZN-a 1244, poziva pa jih tudi k ravnanju v skladu z mandatom - vzpostavitvi miru in ne izgradnji neodvisnosti Kosova.

Zasedanja so se udeležili poslanci, ministri srbske vlade, srbski predsednik Boris Tadić ter vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović. Tadić je pred zasedanjem ocenil, da bi moralo to prispevati k umiritvi razmer na območju.

Pogajanja s Kforjem se bodo nadaljevala
Stefanović je razmere na severu Kosova označil za dramatične, skoraj na meji vojne, in dejal, da morajo stanje na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak vrniti v prejšnje stanje, da bi lahko dali možnost pogajanjem. "Čim prej je treba najti rešitev za prehoda, ki ju je zaprl Kfor, tako da bi na sever Kosova prihajala zdravila in hrana," je dejal in dodal, da bodo nadaljevali pogajanja s Kforjem.

Minister za Kosovo Goran Bogdanović je povedal, da že od začetka krize obstaja sum, da je Priština enostransko delovala v soglasju z mednarodno skupnostjo, poslance pa je pozval k enotnosti v obrambi Kosova. Zunanji minister Vuk Jeremić je ocenil, da je Priština z uporabo sile skušala "spremeniti razmere na terenu, ker si z diplomatskimi sredstvi ne more izboriti vzpostavitve državnosti".

Slovenski vojaki na kratko pred oviro
Potem ko je poveljnik Natovih sil na Kosovu (Kfor) Erhard Buhler v petek zvečer ukazal umik slovenskim vojakom izpred barikade pri kraju Rudare, so se pripadniki Slovenske vojske v soboto dopoldne na kratko znova pojavili pred oviro, ki zapira cesto proti mejnemu prehodu s Srbijo. Slovenski pripadniki Kforja so se po ogledu položaja in barikade znova umaknili v bazo v Kosovski Mitrovici.

Noč na Kosovu je sicer minila mirno, mejna prehoda Jarinje in Brnjak pa ostajata zaprta za promet. Buhler, ki se je za umik Kforja po večurnih pogajanjih dogovoril s predstavnikom srbske vlade Borkom Stefanovićem, je novinarjem zagotovil, da je to zadnjič, da je ukazal umik. Nemški general je poudaril, da ima vse pristojnosti za razbitje barikad in da pri tem lahko uporabi tudi silo. "Če se bo blokada nadaljevala, bomo uporabili svoje pristojnosti," je odločen Buhler.

Medetični in gospodarski spor prepleten s kriminalom
Osnovna srbska zahteva je, da se stanje na spornih mejnih prehodih vrne v stanje pred posredovanjem kosovske policije, s katerim so oblasti v Prištini prevzele nadzor nad mejo in uveljavile embargo na srbsko blago. V incidentih je bil ubit en policist, več jih je bilo ranjenih. V sredo so se Kosovci sicer umaknili, nadzor nad mejo pa je prevzel Kfor, ki deluje v skladu z voljo kosovske vlade. Srbsko prebivalstvo vztraja pri vrnitvi svojih policistov in carinikov, v "igro" pa so vpleteni tudi kriminalci tihotapci, saj je lokalni srbski mafijski šef organiziral napad in požig prehoda Jarinje.

Fotogalerija slovenskih vojakov, ki so v petek obstali pred barikado v vasi Rudare, v bližini mesta Zvečan na severu Kosova.



Na Kosovu še vedno napeto