Tudi slovenski vojaki niso mogli prepričati Srbe, da bi umaknili barikade na severu Kosova. Foto: Reuters
Tudi slovenski vojaki niso mogli prepričati Srbe, da bi umaknili barikade na severu Kosova. Foto: Reuters
Požgani mejni prehod Jarinje na severu Kosova
Nadzor nad spornima mejnima prehodoma so prevzeli vojaki Kforja. Na Jarinju so Američani, na Brnjaku pa Francozi. Foto: EPA
Slovenska vojska na mostu v Kosovski Mitrovici
V napetih razmerah pomembna vloga pripada tudi Slovenski vojski, katere pripadniki nadzorujejo most v Kosovski Mitrovici, ki deli mesto na albanski in srbski del. Foto: EPA

Po stopnjevanju napetosti na severu Kosova so se v petek tamkajšnji Srbi zapletli v neposreden konflikt s pripadniki Kforja. Srbi so iz pnevmatik, debel, gradbenih strojev in tovornjakov postavili zapore na dveh glavnih prometnicah na območju Kosovske Mitrovice ter jih kljub ostrim pozivom Kforja niso hoteli odstraniti.

Srbi niso popustili niti, ko je do zapore pri vasi Rudari prišel konvoj Kforjevih vozil, ki so bila namenjena redni oskrbi Kforjevega oporišča Nothing Hill blizu Leposavića. Pozneje so se sile Kforja umaknile.

Podpolkovnik Peter Einfahlt, ki poveljuje slovenskemu kontingentu v silah Kforja, je predtem pojasnil, da so bili pred zaporo nameščeni tudi slovenski vojaki, katerih zadolžitev je bilo varovanje omenjenega konvoja.

Pripadniki enot Kforja, ki so popoldne prišli do zapore v vasi Rudare na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, so se zvečer umaknili pred srbsko zaporo, potem ko sta poveljnik sil Kfor Erhard Bühler in glavni pogajalec Beograda v dialogu s Prištino Borislav Stefanović dosegla dogovor o tem.

"Računam, da bo srbska stran držala obljubo, da bo vozilom Kforja omogočila prosto gibanje," je po skoraj štiriurnih pogovorih dejal Bühler.

Srbska zahteva zavrnjena
Varnostni svet ZN-a je zavrnil zahtevo Srbije po sklicu izrednega odprtega zasedanja o položaju na Kosovu, ki ga ima Srbija še vedno za del svojega ozemlja.

O najnovejšem izbruhu nasilja bo Varnostni svet tako razpravljal avgusta. Potem ko je kosovska policija zavzela dva mejna prehoda na severu države, pri čemer je bil ubit en kosovski policist, štirje pa ranjeni, je Srbija zahtevala sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta. Rusija je njeno zahtevo podprla, zahodne stalne članice pa so bile proti. Kompromisni dogovor je omogočil le posvetovanja za zaprtimi vrati.

Jeremiću ni uspelo prepričati Varnostnega sveta
Srbski zunanji minister Vuk Jeremič je v četrtek v New Yorku v izjavi za novinarje dejal, da Varnostni svet ni želel slišati srbskega mnenja o dogodkih. Jeremič je računal na to, da bo odprta seja Varnostnega sveta že v petek. Vodja srbske diplomacije se je srečal z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodkov na severu Kosova in pozval k dialogu med Beogradom in Prištino.

Vroča severna kosovska meja
Napetosti v okolici mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova so se začele stopnjevati v ponedeljek zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije. Za to so se odločile, ker srbski policisti na prehodu niso spoštovali trgovinskega embarga na uvoz srbskih izdelkov. Posebne enote so se do srede zjutraj skladno z dogovorom med Beogradom in Prištino sicer umaknile z mejnih prehodov in videti je bilo, da se bodo razmere umirile, a so se razmere pozneje znova zaostrile.

Srbi so namreč sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu pripadnikov posebnih enot na prehoda namesto dozdajšnjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagal Kfor. Kakših sto zamaskiranih Srbov je nato v sredo zvečer zažgalo Jarinje, posredovali pa so ameriški pripadniki Kforja.

Tihotapski šef naročil požig prehoda
Po poročanju Blica naj bi za napadom stal lokalni srbski mafijski šef, ki uporablja območja severnega Kosova za tihotapljenje goriva in mamil. Vodji tihotapcev in staremu znancu policije naj ne bi ustrezali novi policisti in cariniki albanske narodnosti, zato je spretno izrabil razgrete tamkajšnje Srbe.

Kfor je v četrtek zvečer območje prehodov razglasil za prepovedano vojno območje in sporočil, da bo v primeru napada na njiju uporabil orožje. Tamkajšnje srbsko prebivalstvo je napovedalo, da se ne bo umaknilo z barikad. V mestu Zupče so zatrdili, da jih bodo branili z živim zidom prebivalcev. Medtem se pogajanja med Kforjem, Srbijo in Kosovom nadaljujejo.