Sogovornika sta se strinjala, da bi lahko že prihodnje leto Srbija dobila status kandidatke. Foto: EPA
Sogovornika sta se strinjala, da bi lahko že prihodnje leto Srbija dobila status kandidatke. Foto: EPA
Protiameriški protesti v Srbiji
Glavna srbska problema na poti v evroatlantske integracije sta Kosovo in predaja haaških obtožencev. Foto: EPA

Povedal je, da bo vlada, ki naj bi zastavljeni cilj izpolnila tudi z reorganizacijo varnostnih služb, sestavljena v dveh ali treh tednih. Pri tem bo cilj tudi prijetje haaških ubežnikov, med njimi tudi Ratka Mladića.

Tadić se je v Bruslju sešel z visokim predstavnikom EU-ja za vprašanja zunanje politike in varnosti Javierjem Solano, predsednikom Evropskega parlamenta Hans-Gertom Pötteringom in nemškim zunanjim ministrom Steinmeierjem in evropskim komisarjem za širitev OIijem Rehnom.

Ob tem je zatrdil, da bo nova vlada spoštovala vse odločitve ZN-a, vendar pa neodvisnosti Kosova ne bo priznala. Opozoril je, da bi to lahko povzročilo nestabilnost Balkana in tudi v drugih delih sveta. Pri tem je tudi zatrdil, da si Srbija ne želi biti del problema, temveč del evropske rešitve za Kosovo.

Solana pa je glede Kosova dejal, da je za reševitev statusa Kosova zelo pomembno srečanje 10. marca, s katerim se bodo sklenili dvotedenski pogovori na Dunaju. "To bo še ena priložnost, da Beograd in Priština zbližata stališča," je menil evropski predstavnik.

Izrazil je tudi prepričanje, da bi lahko Srbija leta 2008 dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, kar je potrdil tudi Oli Rehn. Menil je, da bi bil to za Srbijo najboljši scenarij. Rehn je govoril tudi o obvezah Srbije glede haaškega sodišča. Zatrdil je, da mora nova vlada poskrbeti za prijetje haaških obtožencev, in to jasno opredeliti v svojem programu. Zagotoviti mora tudi popoln dostop do vseh potrebnih dokumentov.