V Srebrenici je bilo ubitih okoli 8.000 moških in fantov. Foto: EPA
V Srebrenici je bilo ubitih okoli 8.000 moških in fantov. Foto: EPA

Z odločitvijo najvišjega sodišča na Nizozemskem je spodletel še zadnji poskus svojcev Bošnjakov, ki so jih leta 1995 ubile sile bosanskih Srbov v Srebrenici, da bi tožili Združene narode, ker jih niso zaščitili.

Matere Srebrenice so na Nizozemskem želele tožiti ZN, ker nizozemske modre čelade julija 1995 niso zaščitile več kot 8.000 Bošnjakov, ki so jih sile bosanskih Srbov ubile po padcu te bošnjaške enklave v njihove roke.

Odvetniki okoli 6.000 svojcev so napovedali, da se bodo obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj namreč ocenjujejo, da razsodba pomeni, da ima ZN "absolutno moč", kar je nesprejemljivo s političnega, človeškega in pravnega vidika.

Vrhovno sodišče je pritrdilo razsodbam, ki sta jih o srebreniškem primeru že izrekli dve nizozemski sodišči nižje stopnje leta 2008 in 2010. Obe sodišči sta razsodili, da ima ZN imuniteto pred sojenjem v skladu z mednarodnimi konvencijami, s katerim je bil ustanovljen.

Poudarili so tudi, da je pravna zaščita ključni temelj mirovnih operacij ZN-a po svetu. Zaradi imunitete Združeni narodi niso podvrženi pristojnosti nacionalnih sodišč v kateri koli državi.

Tožniki so se na nizozemska sodišča obrnili zato, ker je bil leta 1995 za zaščito bošnjaške enklave Srebrenice zadolžen nizozemski bataljon pod poveljstvom ZN-a.