Letalo se je slabo uro po vzletu vrnilo na newyorško letališče John F. Kennedy. (slika je simbolična) Foto: EPA
Letalo se je slabo uro po vzletu vrnilo na newyorško letališče John F. Kennedy. (slika je simbolična) Foto: EPA

Okoli 18. ure po krajevnem času, le slabo uro po vzletu na redni liniji med New Yorkom in Moskvo je pilot prijavil okvaro, obrnil letalo, se med pristankom, da bi se izognil morebitnemu požaru, nad morjem znebil goriva in brez težav znova pristal na newyorškem letališču JFK. Letalo s 193 potniki in 11 člani posadke je na pristajalni stezi pričakala množica gasilcev in reševalcev, ki pa jih niso potrebovali.

Ni bilo požara, le okvara motorja
Prva poročila o nesreči so govorila o požaru na levem motorju letala, a je tiskovna predstavnica zvezne uprave za letalski promet (FAA) Holly Baker pozneje sporočila, da požara ni bilo, ampak je bila le okvara. Nihče od potnikov in članov posadke ni bil ranjen, preiskava o težavah pa še poteka.

Nadzornik poleta je za ameriško televizijo CNN povedal, da je na letalu opazil plamen, nato pa oblak črnega dima, a je Bakerjeva pozneje pojasnila, da ni šlo za požar, ampak za okvaro motorja, podobno kot je vžig motorja pri avtomobilu.

Potniki v Rusijo s triurno zamudo
Boeing 767 ima dva motorja in lahko brez večjih težav leti tudi z enim samim motorjem, a kot poročajo tuji mediji, pilot pri čezoceanskem letu ni hotel tvegati. Vse potnike so kmalu po pristanku okoli polnoči po srednjeevropskem času premestili na drugo letalo, nato pa so s približno tremi urami zamude poleteli proti Rusiji.

Težave tudi v Atlanti
V nedeljo je moralo zasilno pristati še eno Deltino letalo, prav tako boeing 767, ki se je po vzletu iz Atlante v zvezni državi Georgia zaradi okvare motorja vrnilo na letališče Hartsfield-Jackson. Letalo je ob pristanku z zadnjim delom trupa podrgnilo po tleh, a je pozneje brez težav pripeljalo do letališke stavbe. Nihče izmed potnikov ni bil poškodovan.