V Kolombu slavijo zmago na uporniki. Foto: EPA
V Kolombu slavijo zmago na uporniki. Foto: EPA

Predsednik Mahinda Radžapaksa je dan po dokončnem porazu Tamilskih tigrov, v katerem naj bi bil ubit tudi njihov voditelj Velupillai Prabhakaran, nagovoril poslance v parlamentu. "Danes je dan, ki je zelo zelo pomemben - ne le za nas Šrilančane, temveč za ves svet. Danes smo iz krempljev terorizma osvobodili celotno državo. Uspeli smo premagati najbolj gnusnih terorističnih skupin na svetu."

Vojska je trdila, da je Prabhakarana ustrelila med spopadi za zadnji košček ozemlja, ki so ga še nadzirali Tamilski tigri, uradno pa njegova smrt še ni bila potrjena. Poleg njega naj bi ubili še tri najvišje vojaške voditelje upornikov, med njimi tudi Prabhakaranovega sina Charlesa Anthonyja.

A zdaj CNN poroča, da naj bi uporniki sporočili, da je živ, zdrav in na varnem. "Naš ljubljeni vodja Velupillai je živ in na varnem," je dejal tiskovni predstavnik Selvarasa Pathmanathan. "Še naprej bo na čelu prizadevanj za dostojanstvo in svobodo tamilskega ljudstva."

Prabhakaran je pred desetletji ustanovil Tamilske tigre, ki jo je 32 držav razglasilo za teroristično organizacijo, po poročanju medijev pa naj bi "uvedel" samomorilske napade žensk in samomorilski pas z eksplozivom. Bil naj bi tudi glavni organizator umora nekdanjega indijskega premierja Radživa Gandhija leta 1991, zaradi česar ga iščejo tudi indijske oblasti.

K. T.