V prestolnici Kolombo prebivalci praznujejo poraz Tamilskih tigrov. Foto: Reuters
V prestolnici Kolombo prebivalci praznujejo poraz Tamilskih tigrov. Foto: Reuters
Begunci
Pred spopadi je s severa in severovzhoda otoka zbežalo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Tamilski tigri položili orožje

celotna obala pod nadzorom države in tako spet združena.

Vojska je sprva trdila, da so vodjo Tamilskih tigrov Velupillaia Prabhakarana skupaj s približno 200 uporniki zajeli v gozdu na severovzhodu države, nato pa je državna televizija sporočila, da je bil Prabhakaran ubit, medtem ko je skušal zbežati pred vladnimi silami. Vojska naj bi napadla njegovo vozilo, ki je nato zagorelo, a ta informacija še ni potrjena.

Vojaške enote so poleg tega našle tudi truplo njegovega 24-letnega sina Charlesa Anthonyja, kot trdijo sami poveljniki, pa so vojaki ubili tudi več drugih predstavnikov upornikov, med katerimi naj bi bil tudi vodja političnega krila Tamilskih tigrov.

Predsednik že razglasil poraz Tamilskih tigrov
Tamilski tigri so sicer v nedeljo napovedali konec spopadov, nekatere uporniške skupine pa so kljub temu nadaljevale napade. Šrilanški predsednik Mahinda Radžapakse pa je že v soboto razglasil vojaški poraz tigrov, v torek pa naj bi pred parlamentom tudi uradno oznanil konec spopadov.

Poveljnik Sarath Fonseka je že naznanil: "Osvobodili smo celotno ozemlje Šrilanke, teroriste smo pregnali tudi s severa, tako da imamo popoln nadzor nad vsemi območji, ki so bili predtem v rokah tigrov."

S tem se je končal 37-letni boj Tamilcev za neodvisnost, ki je pomenil tudi najdlje trajajočo državljansko vojno v Aziji, ki je skupaj zahtevala okoli 70.000 življenj. Še pred dvema letoma so Tamilski tigri, s polnim imenom Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE), nadzorovali skoraj tretjino Šrilanke, na tem območju pa so vzpostavili tudi dobro delujočo paradržavo s svojimi sodišči, šolami in drugimi ustanovami.

A. P.

Tamilski tigri položili orožje