Obisk nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja v Moskvi je prvi obisk kakšnega evropskega ministra po juliju letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obisk nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja v Moskvi je prvi obisk kakšnega evropskega ministra po juliju letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Napočil je čas, da razmišljamo zunaj okvirov ukrajinske krize. Opraviti moramo še z nekaterimi drugimi grožnjami po svetu," je dejal Frank-Walter Steinmeier. Kot primera je navedel pogajanja o iranskem jedrskem programu ter boj proti skrajni Islamski državi.

Pred začetkom pogovorov je nemški zunanji minister posvaril pred "nevarnim razvojem dogodkov" v Ukrajini. "Pomembno je, da storimo vse, da ne bo prišlo do evropskega razkola," je dodal. Lavrov je glede dogovora iz Minska o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine dejal, da ta ni idealen, a je edini konkreten dogovor, ki je trenutno na voljo in pri katerem so sodelovale vse odločilne sile. Ukrajinsko vodstvo je pozval, naj ne nasprotuje neposrednim pogajanjem s proruskimi separatisti, predlog Kijeva o dvostranskih pogajanjih z Rusijo pa je zavrnil.

Povabilo Putina
Ruski zunanji minister je ukrajinsko vlado posvaril pred enostranskimi ukrepi: "Številni, ne samo v Kijevu, si prizadevajo, da bi o usodi Ukrajine odločali brez tistih, ki dejansko živijo na vzhodu države." Lavrov se je prav tako zavzel, da bi moralo po koncu vseh sovražnosti na ukrajinskem jugovzhodu slediti skupno delo za vzpostavitev gospodarskih in političnih stikov.

Po obisku pri Lavrovu ga je ruski predsednik Vladimir Putin nepričakovano povabil še v Kremelj. Kot so sporočili iz nemške delegacije, naj bi se Putin in vodja nemške diplomacije sestala še nocoj.

Putin presenečen nad toplim sprejemom
Putin se je o ukrajinski krizi konec tedna ob robu vrha G20 pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot je dejal, je bilo vzdušje na vrhu v avstralskem Brisbanu zelo prijateljsko, prav tako je bil presenečen nad "toplim" sprejemom ruske delegacije na ulicah mesta. Ker je Putin vrh G20 zapustil nekaj ur pred uradnim koncem, so številni mediji ugibali, da je odšel zaradi pritiska in kritik s strani Zahoda zaradi Ukrajine.

Ob robu vrha so v Brisbanu potekali tudi protesti proti Putinu. Ruski predsednik je pojasnil, da je predčasno odšel, ker je bilo glavno delo na vrhu že končano, sam pa je želel čim prej na 21-uren polet domov, preden bi letališče preplavili drugi udeleženci.