Strauss-Kahn trenutno svetuje različnim podjetjem po vsem svetu. Foto: EPA
Strauss-Kahn trenutno svetuje različnim podjetjem po vsem svetu. Foto: EPA
Strauss-Kahn na delu v Srbiji

64-letni Strauss-Kahn je na novinarski konferenci s člani srbske vlade v Beogradu povedal, da se Srbija podobno kot številne druge države, spoprijema s težavami, a je sam prepričan, da bodo na koncu uspešni.

Kot je dejal, trenutno ne more dati še nobenih konkretnih nasvetov, ampak bo to lahko storil čez nekaj mesecev, ko se bo natančno seznanil z razmerami.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je pojasnil, da so v okviru vlade dalj časa razpravljali o sodelovanju s tujimi strokovnjaki, preden so se odločili za nekdanjega direktorja IMF-a.

Strauss-Kahn se je moral s položaja prvega človeka ene najvplivnejših mednarodnih finančnih institucij umakniti leta 2011 zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico v newyorškem hotelu.

Vučić je na vprašanje, ali bodo obtožbe o spolnem napadu vplivale na srbsko vlado, dejal, da ne želi govoriti o nikogaršnjem zasebnem življenju. A za podpredsednika srbske vlade ni nobenega dvoma, da je Strauss-Kahn ekonomski strokovnjak.

Srbska vlada namerava pri nekdanjem delodajalcu Straussa - Kahna, IMF-u, poiskati posojilo, medtem ko se trudi zmanjšati javni dolg in proračunski primanjkljaj.

Javni dolg trenutno znaša 65 odstotkov BDP-ja, javnofinančni primanjkljaj pa se giblje pri petih odstotkih. Povprečna neto plača v Srbiji je 380 evrov, velika težava pa je tudi brezposelnost, ki je 24-odstotna.

Strauss-Kahn na delu v Srbiji