Zgodba Straussa - Kahna se ni spreminjala, medtem ko se je domnevna žrtev zapletla v serijo laži in sprememb opisov dogodkov. Foto: Reuters
Zgodba Straussa - Kahna se ni spreminjala, medtem ko se je domnevna žrtev zapletla v serijo laži in sprememb opisov dogodkov. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn z ženo Anne Sinclair
Od bedaka do junaka - bi lahko bil finančnik opran krivde? Se lahko morebiti celo vrne v boj za mesto predsednika Francije? Foto: EPA
Hotel Sofitel
Hotel Sofitel, v katerem je Strauss-Kahn za prenočitev plačal 3.000 dolarjev. Foto: EPA
Christine Lagarde in Dominique Strauss-Kahn
Pred dnevi je prva ženska na čelu IMF-a postala francoska finančna ministrica Christine Lagarde. Foto: EPA
Popoln preobrat v primeru Strauss-Kahn
Konec hišnega pripora za Strauss-Kahna

Dominiqu Straussu - Kahnu so newyorško sodišče prepričali, da je nekdanjega vodjo IMF-a izpustilo iz pripora celo brez plačila varščine.
Generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so sredi maja aretirali, ker ga je sobarica hotela Sofitel na Manhattnu obtožila spolnega napada. Njena zgodba je bila taka: ko je prišla čistit sobo, je prišel gol iz kopalnice in jo skušal posiliti, vendar mu je pobegnila in ga prijavila.

Nastal je velik škandal in policija je Straussa - Kahna prijela na letalu proti Parizu še isti večer, ga privedla v zapor, sodišče pa mu je šele čez nekaj dni določilo pogojni izpust po plačilu visoke varščine šestih milijonov dolarjev in ob strogih pogojih, pod katerimi ni smel zapustiti najete hiše na jugu Manhattna razen za odhod v cerkev, k zdravniku ali na sodišče.

Strauss-Kahn prost, a brez potnega lista
Na petkovem zaslišanju na vrhovnem sodišču zvezne države New York so Strauss-Kahn in njegovi odvetniki uspeli prepričati sodišče o spornosti primera. Na koncu je bil francoski politik in ekonomist po odločitvi sodnika Michaela Obusa izpuščen iz pripora celo brez plačila varščine. Ameriške oblasti so začasno obdržale potni list Straussa - Kahna, kar pomeni, da mora do sojenja ostati v ZDA, sodišče pa mu je vrnilo denar in zasežene obveznice.

Nova sprememba: Po incidentu še naprej čistila
Odvetnik Straussa - Kahna Ben Brafman je potrdil, da bodo vztrajali pri opustitvi primera, medtem ko tožilstvo zatrjuje, da se fizični dokazi niso spremenili, čeprav je verodostojnost domnevne žrtve močno omajana. Mediji so dobili prepis pričevanja, iz katerega je razvidno, da je prišlo do nove spremembe zgodbe. Sobarica je sprva trdila, da je pobegnila na hodnik, kjer je počakala, da je DSK odšel, nato pa je poklicala svojega nadzornika. Zdaj je sodišču povedala, da je po incidentu v sobi 2806 odšla čistit bližnjo sobo, nato pa se je vrnila v sobo 2806, ki jo je začela čistiti, nato pa je poklicala svojega nadzornika.

NYT: Sobarica lagala in prikrivala
Newyorški tožilci so bili od začetka prepričani, da imajo trden primer. Francoski finančni strokovnjak, ki je od vsega začetka zanikal spolni napad, je zaradi škandala odstopil s položaja vodje IMF-a, ki ga po novem vodi njegova rojakinja Christine Lagarde. Vendar pa New York Times zdaj piše, da naj bi tožilstvo vse bolj izgubljalo zaupanje v verodostojnost domnevne žrtve. Časopis poroča, da je te informacije dobil iz policijskih oziroma pravosodnih virov.

Preiskovalci tožilstva, torej policija, naj bi odkrili, da je 32-letna priseljenka iz Gvineje lagala pri svoji prošnji za azil, imela pa naj bi tudi povezave s kriminalci. Dan po spolnem napadu naj bi po telefonu govorila z zaročencem, ki je v zaporu zaradi posedovanja skoraj 200 kilogramov marihuane, in razpravljala o morebitni osebni koristi pregona Straussa - Kahna. Pogovor je bil seveda posnet.

Prav tako ni znala natančno pojasniti nakazil njen bančni račun v skupni vrednosti 100.000 dolarjev iz Arizone, Georgie, New Yorka in Pensilvanije. Težava je tudi v tem, da je vsak mesec plačevala več sto dolarjev petim različnim podjetjem za telefonske račune, čeprav ima le en telefon. Odvetnika Straussa - Kahna, Benjamin Brafman in William Taylor, sta že od začetka trdila, da se bo obramba osredotočila na spodkopavanje verodostojnosti žrtve, vendar pa je prej omenjene podatke odkrila preiskava tožilstva.

Verodostojnost omajana
Verodostojnost glede trditev o samem spolnem napadu sicer ni vprašljiva, tudi forenzična preiskava je odkrila dokaze spolnega stika med njo in Straussom - Kahnom, vendar pa so vsi preostali dvomi dovolj, da sposobni odvetniki sesujejo primer tožilstva kot hišico iz kart.

Ženska živi v Bronxu v stanovanjski zgradbi, ki je po izpovedih sosedov polna mamil. Mati samohranilka z najstniško hčerko do zdaj ni bila kaznovana in znanci so jo opisovali kot tiho, mirno in pridno. Vendar pa to, da se je morda zapletla s kriminalci, v tem primeru ne bo toliko pomembno kot to, da policistom ni vedno govorila resnice.

Izboljšani pogoji za finančnika?
New York Times še piše, da so imeli tožilci v četrtek srečanje z odvetniki Straussa - Kahna, na katerem so razpravljali o možnosti odstopa od kazenskega pregona. Tožilci naj bi predlagali priznanje prekrška, vendar so odvetniki to zavrnili.

Obtožencu naj bi dovolili, da potuje po ZDA, in odpravili stroge pogoje, kot so nošenje elektronske naprave za spremljanje gibanja in varnostniki okrog njegove najete trinadstropne hiše v mestnem predelu Tribeca. Strauss-Kahn je moral za vse to na mesec plačati 250.000 dolarjev. Potni list naj bi sicer ostal na sodišču, vendar pa bo že omilitev pogojev izpusta v Franciji zagotovo sprožila nova ugibanja o upravičenosti pregona politika, ki je do aretacije veljal za enega najverjetnejših predsedniških kandidatov.

"Pet pred dvanajsto" znova v igri?
Njegova morebitna oprostitev bi lahko poskrbela tudi za preobrat v tekmi za novega predsednika Francije, saj so do škandala vse javnomnenjske ankete predvidevale, da bi bil prav 62-letni Strauss-Kahn na volitvah aprila leta 2012 najresnejši protikandidat trenutnemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Popoln preobrat v primeru Strauss-Kahn
Konec hišnega pripora za Strauss-Kahna