Švedske oblasti za novinarjevo upravičevanje nimajo kaj dosti posluha. Foto: Reuters
Švedske oblasti za novinarjevo upravičevanje nimajo kaj dosti posluha. Foto: Reuters
Protesti proti prebežnikom na meji med Finsko in Švedsko. Foto: Reuters

Önnevall je leta 2014 snemal dokumentarni film o odzivu evropskih nacionalističnih strank na begunsko krizo, ko je v Grčiji spoznal 15-letnega Abeda. Önnevall je z dvema kolegoma fantu nato pomagal, da je odšel na Švedsko.

Kot je sporočilo švedsko tožilstvo, so Önnevall in njegova kolega "v obdobju maj-junij 2014 namerno pomagali tujcu priti prek Grčije na Švedsko,čeprav ni imel potnega lista ali katerega koli drugega potrebnega dovoljenja za vstop v te države".

Novinar, sicer voditelj na švedski javni televiziji SVT, se je izrekel za nedolžnega.

"Obžalujem absolutno ničesar. Vem, kaj smo storili, in danes bi ravnal povsem enako," je dejal Önnevall za SVT marca, ko so ga prvič zaslišali zaradi obtožbe tihotapljenja ljudi. "Kako bi obžaloval, da sem pomagal prestrašenemu fantu, ki me je moledoval za pomoč? Nobenega izgovora nisem imel, da mu ne bi pomagal, saj mu nihče drug ni mogel. Vedel pa sem tudi, da gre za odločitev, s katero bom moral živeti vse svoje življenje."

Različni odzivi med Švedi
Önnevallov dokumentarec, predvajan pred slabima dvema letoma, je med Švedi izzval veliko simpatij in sočutja, pa tudi jeze in pritožb zaradi dečkovega vstopa v Švedsko, poroča AFP.

"Bil je 15-letni deček v nevarnosti in potreben pomoči," je Önnevall še enkrat ponovil v četrtek. "Tožilec očitno ni v položaju, da bi lahko sodil o tem, a pravni strokovnjaki, s katerimi sem govoril, pravijo, da v mojem primeru ne gre za kriminalno dejanje," meni novinar, ki poudarja, da ne on ne njegova kolega za svoje dejanje niso sprejeli denarja, torej niso delovali kot tihotapci.

Pristojna tožilka, Kristina Amilon, se s tem ne strinja: "Že samo pomagati nekomu, da prečka mejo evropske države, se obravnava za nezakonito priseljevanje in kot tako za prekršek."