Libanon si še vedno ni opomogel od poletne vojne, ki je močno ohromila infrastrukturo države. Foto: EPA
Libanon si še vedno ni opomogel od poletne vojne, ki je močno ohromila infrastrukturo države. Foto: EPA
Fuad Siniora in Jacques Chirac
Chirac je Siniori pomoč obljubil že na sredinem srečanju. Foto: EPA
Spopadi v Bejrutu
Opozicija v Libanonu nadaljuje z nasilnimi protesti proti vladi premierja Fuada Siniore. Foto: EPA
Nasilni protesti v Libanonu
Konferenca o Libanonu

Na konferenci je sodelovalo 40 držav. Največ pomoči, kar 770 milijonov ameriških dolarjev, so obljubile ZDA, skoparila pa ni tudi Francija, saj je francoski predsednik Jacques Chirac obljubil, da bo Libanonu namenil 500 milijonov evrov. Evropska unija je obljubila še dodatnih 400 milijonov evrov, 1,1 milijarde dolarjev pa je prispevala Savdska Arabija.

Libanon upa na devet milijard
Libanon je upal, da bodo države zbrale vsaj devet milijard dolarjev in tako pomagale obnoviti infrastrukturo, ki je bila uničena med poletnimi napadi Izraela, in zmanjšati dolgove, ki se vlečejo še od državljanske vojne v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Ekonomisti poudarjajo, da morajo države zbrati vsaj tri ali štiri milijarde dolarjev, saj bi znesek pod to ravnjo pomenil izraz nezaupanja v Libanon.

Kot poroča BBC, so donacije in posojila nujni, da prekinijo začaran krog javnega dolga, ki v Libanonu znaša kar 40 milijard ameriških dolarjev, da spodbudijo naložbe in da država spet pridobi nekaj samozavesti.

Siniora poziva države
Libanonski premier Fuad Siniora je po srečanju s francoskim predsednikom Chiracom pozval države k pomoči Libanonu in dejal, da je "cena pomoči Libanonu zagotovo manjša, kot če se država odloči, da Libanonu ne bo pomagala".

V libanonski prestolnici Bejrut so v torek pod vodstvom libanonskega gibanja Hezbolah potekali množični protesti proti vladi. Protestniki so pozivali k njenem odstopu. V protestih, ki so popolnoma ohromili prestolnico, so umrli trije ljudje, več kot 100 pa je bilo ranjenih.

Svoj košček torte bo prispevala tudi Slovenija
Na konferenci bo kot edina izmed novink EU-ja sodelovala tudi Slovenija, ki je obljubila 100 tisoč evrov pomoči.

Spopadi v Libanonu se nadaljujejo
V študentskih spopadih, ki so izbruhnili na bejrutski univerzi, so bili ustreljeni štirje ljudje, med njimi dva študenta, 152 pa je ranjenih. Oblasti so v mestu zato razglasile policijsko uro.

Vojska je streljala na množico, ki je zažigala avtomobile in avtomobilske gume. Očividci poročajo, da so na študente streljali s streh iz pretežno sunitskih področij, šiitske tolpe pa so napadale sunitske šole v drugih predelih libanonske prestolnice.

Med opozicijskimi protesti, ki potekajo od torka, so bili ta teden ubiti trije ljudje. Hezbolah želi pravico veta v vladi in predčasne parlamentarne volitve, vendar libanonski premier Fuad Siniora te zahteve zavrača.

Nasilni protesti v Libanonu
Konferenca o Libanonu