Protestniki so zavrnili premierkino povabilo k pogovorom. Foto: Reuters
Protestniki so zavrnili premierkino povabilo k pogovorom. Foto: Reuters

Vojsko so pozvali, naj jim pomaga strmoglaviti vlado.

V generalštabu so potrdili, da so protestniki vdrli skozi vrata in so zdaj v sami stavbi. Načelnika poveljstva ob vpadu ni bilo v prostorih. V vojaškem kompleksu v zgodovinskem delu Bangkoka je zdaj več tisoč protestnikov. "Hočemo vedeti, ali bo vojska na strani ljudi ali na strani diktatorja," je dejal njihov vodja Amorn Amornratananont. Kot kaže, se vojska izogiba neposrednemu spopadu.

Demonstranti so se zbrali tudi pred sedežem vladajoče stranke premierke Jingluk Šinavatra, kjer si stojijo iz oči v oči s protiizgredniškimi policijskimi enotami.

Zahtevajo neizvoljeni ljudski svet
Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Jingluk, mlajše sestre nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado. Protestniki, ki oblegajo več ministrstev v Bangkoku, zahtevajo konec Taksinovega režima in želijo vlado zamenjati z neizvoljenim ljudskim svetom.

Jingluk je v četrtek v parlamentu prestala glasovanje o zaupnici in protestnikom ponudila pogajanja, a jih je njihov vodja Sutep Taungsuban zavrnil. "Naš edini cilj je konec Taksinovega režima na Tajskem. Vladi ne bomo več dovolili, da dela," je Sutep sporočil podpornikom v vladnem kompleksu na severnem obrobju Bangkoka, ki so ga zasedli. Predtem so protestniki v želji, da bi vladnim službam onemogočili normalno delo, zasedli več ministrstev, izklopili oskrbo z električno energijo sedežu tajske policije ter prisilili v evakuacijo zaposlene na uradu za boj proti korupciji.

Leta 2010 protestirali Taksinovi privrženci
To so najmnožičnejši protesti na Tajskem po letu 2010, ko je takratna vlada krvavo zatrla opozicijske proteste. Takrat so na ulice prišli prav privrženci zdaj osovraženega Taksinovega režima, ki so se imenovali "rdečesrajčniki" in okupirali glavne dele prestolnice. V spopadih je umrlo več kot 90 ljudi.