Jingluk Šinavatra je zavrnila pozive k odstopu. Foto: EPA
Jingluk Šinavatra je zavrnila pozive k odstopu. Foto: EPA
Bangkok
Protestniki vztrajajo na ulicah. Foto: EPA
Tajska vlada vztraja kljub protestom

Glasovanje o nezaupnici je zahtevala opozicijska Demokratska stranka, ki pa so jo zaradi večine v parlamentu preglasovali poslanci vladajoče stranke. Zaupnica vladi verjetno ne bo pomirila naraščajoče napetosti v državi in prispevala k prenehanju najhujših protestov po letu 2010.

Protestniki so ta teden uprizorili množične shode v prestolnici Bangkok in zasedli tudi poslopja nekaterih ministrstev. Privržence opozicije je prejšnji konec tedna na ulice pognal predlog vlade o politični amnestiji, s katerim bi se lahko v domovino vrnil nekdanji premier in brat sedanje premierke Taksin Šinavatra, ki je bil strmoglavljen v vojaškem udaru leta 2006.

Vlada sicer s svojim predlogom ni uspela, a protestniki so prepričani, da vse niti še vedno vodi Taksin, ki je iz države pobegnil, še preden so ga zaradi korupcije obsodili na zaporno kazen.

Zaskrbljenost zaradi razmer na Tajskem je izrazil generalni sekretar Ban Ki Mun, ki je vse strani pozval k umiritvi napetosti in spoštovanju zakonov.

Taksin še vedno deli ljudstvo
Protesti bi lahko zamajali tajsko gospodarstvo, drugo največje v jugovzhodni Aziji, ki ga je oktobra že prizadel padec izvoza, kar je bilo v nasprotju s pričakovanji ekonomistov, ki so napovedovali rahlo rast.

Protestniki so večinoma povezani s politično in vojaško elito iz Bangkoka ter pripadniki urbanega srednjega razreda. Premierki očitajo, da je lutka v rokah Taksina, ki je s svojo populistično kampanjo ob podpori podeželskega prebivalstva zmagal na volitvah leta 2001 in 2005.

Kljub njegovemu odhodu v izgnanstvo ostajajo še vedno sporna osebnost z velikim vplivom na tajsko politiko in prebivalstvo.

Njegovi podporniki veljajo za izredno zveste in so leta 2011 na oblast prepričljivo izvolili njegovo sestro. Nasprotniki premožnega Taksina so v manjšini, vendar imajo v rokah veliko vpliva in moči. Nekdanjega premierja vidijo kot skorumpiranega kapitalista, ki manipulira z množicami in ogroža monarhijo.

Tajska vlada vztraja kljub protestom