Napad je le eden v vrsti napadov na vladna poslopja v Afganistanu. Foto: Reuters
Napad je le eden v vrsti napadov na vladna poslopja v Afganistanu. Foto: Reuters
Napad na Kabul

Spopadi so se začeli v bližini predsedniške palače in hotela Serena, ena izmed bomb pa je zadela tudi kino Pamir. Tiskovni predstavnik talibanov Zabibula Mudžahid je povedal, da je skupina talibanov vdrla v predsedniško palačo in ministrstva za pravosodje, finance in rudarstvo ter v centralno banko. Varnostne sile so poslopja po napadu obkolile, nato pa so se začeli spopadi.

V spopadih je umrlo najmanj pet ljudi, med njimi en civilist, najmanj 38 pa je bilo ranjenih. Afganistanske oblasti so sporočile, da imajo varnostne sile razmere pod nadzorom. To je v zadnjem času že drugi napad na močno zastražena vladna poslopja v Kabulu. Po mestu patruljira več sto varnostnih sil, nad mestom pa je slišati helikopterje, sicer pa je na ulicah mirno, saj večina prebivalstva ostaja doma in ne hodi na ulice.

Zveza Nato je potrdila, da se je pred vladnimi poslopji v Kabulu zgodil napad, o drugih podrobnostih pa še molčijo. Povedali so še, da mednarodne sile afganistanskim pomagajo pri vzpostavljanju reda na območju.

Napad so poleg afganistanskega predsednika Hamida Karzaja obsodile ZDA. "Ni presenetljivo, da so talibani storili kaj takega. So obupani in neusmiljeni," je dejal posebni ameriški odposlanec za Afganistan in Pakistan Richard Holbrooke.

Napad na Kabul