Samia Suluhu Hasan je bila podpredsednica pod predsednikom Johnom Magufulijem. Foto: Reuters
Samia Suluhu Hasan je bila podpredsednica pod predsednikom Johnom Magufulijem. Foto: Reuters

Vodilnemu svahilijskemu tedniku Raia Mwema so v nedeljo za mesec dni suspendirali izdajanje, saj po besedah vladnega govorca Gersona Msigwe nenehno objavlja lažne novice. Med drugim je navedel nedavno novico o napadalcu, ki je v strelskem pohodu v diplomatski četrti v Dar es Salamu ubil štiri ljudi, v članku pa so strelca povezali z vladajočo Revolucionarno stranko Chama Cha Mapinduzi (CCM).

Prejšnji mesec je vlada že suspendirala časopis Uhuru, ki je v lasti vladajoče stranke, zaradi po mnenju oblasti lažne novice o tem, da se predsednica Hasan leta 2025 ne bo potegovala za nov predsedniški mandat. Zaradi te novice so odpustili tudi tri vodilne pri mediju, vključno z generalnim direktorjem, in uvedli preiskavo o vzrokih za objavo te novice.

Hasan je prevzela vodenje Tanzanije marca po smrti njenega predhodnika Johna Magufulija, ki je bil znan po svojem zanikanju virusa covida-19 in po avtoritarnem vladanju, med katerim so oblasti preganjale politične nasprotnike in prepovedale več medijev.

Kmalu po prihodu na oblast je Hasan pozvala k takojšnjemu umiku prepovedi izdajanja za te časopise.

Na udaru niso samo mediji, ampak tudi opozicija, saj je bil julija aretiran vodja glavne opozicijske stranke Chadema Freeman Mbowe zaradi obtožb o terorizmu. Do njegove aretacije je prišlo le nekaj ur pred napovedanim javnim shodom za spremembe ustave, saj po njihovem mnenju trenutna ustavna ureditev izhaja še iz časov enostrankarskega sistema in favorizira vladajočo stranko.

Predsednica zavrača pogovore o spremembi ustave, dokler ne pride do stabilizacije gospodarstva.

Sporna izjava o nogometašicah

Avgusta je Hasan poskrbela za pravo razburjenje, ko je dejala, da nogometašice nimajo izrazitih prsi, zaradi česar niso privlačne kandidatke za poroko. Čeprav nogometašice z osvajanjem lovorik poskrbijo za ponos Tanzanijcev, pa imajo po besedah Hasanove zaradi svojega videza manj možnosti za poroko.

To je izrekla na slovesnosti ob zmagi mlade nacionalne nogometne reprezentance v regionalnem tekmovanju, ob tem pa se je ironično zavzela za boljše pogoje in financiranje žensk v športu.

61-letna Hasan je prva ženska na čelu Tanzanije in trenutno edina voditeljica v Afriki poleg etiopijske predsednice Sahle Work Zewde, katere položaj pa je bolj simbolične narave, saj je oblast v rokah premierja.

Poznavalci ocenjujejo, da je Hasan dobro začela vladanje, saj je po šestih letih Magufulijevega samovoljnega vladanja pomenila svež veter in upanje za demokracijo v Tanzaniji, a zadnji dogodki so pokazali na njene slabosti in nezmožnost preseganja razlik v družbi.