Posnetek gorečih potniških letal na mednarodnem letališču v Karačiju, ki je zaokrožil po Twitterju v prvih minutah napada. Foto: Twitter/@kazmiwajahat
Posnetek gorečih potniških letal na mednarodnem letališču v Karačiju, ki je zaokrožil po Twitterju v prvih minutah napada. Foto: Twitter/@kazmiwajahat

Malo pred polnočjo po krajevnem času (malo pred 21. uro po slovenskem) je še neznana teroristična skupina začela množičen in silovit napad na mednarodno letališče Džinah (oznaka KHI). "Izmenjava ognja se nadaljuje, ne vemo točnega števila napadalcev," je bila ena izmed prvih uradnih izjav tamkajšnjih oblasti.

Ugrabljeno letalo na mednarodnem poletu
Po Twitterju pakistanski novinarji potrjujejo, da so teroristi ugrabili najmanj eno letalo na mednarodni liniji, ki je bilo pripravljeno za vzlet. Teroristi so vdrli tudi v del potniškega terminala, od koder se v kaosu umikajo potniki in uslužbenci.

Eden izmed vojaških poveljnikov je napovedal, da bo zaradi obsežnosti napada in noči potrebnih tudi do 12 ur, da vojska počisti območje letališča. Po prvih potrjenih podatkih pakistanskih oblasti je bilo ubitih pet ljudi, od tega trije letališki policisti, uslužbenec pakistanske letalske družbe in civilist. Iz posnetkov je bilo razvidno, da sta bila ubita najmanj dva terorista.

Sočasen napad iz več strani
Prva poročila so govorila o sočasnem začetku streljanja in eksplozijah. Najmanj 15 teroristov je napadlo iz treh različnih smeri. Vse polete so nemudoma odpovedali, prihajajoča letala v zraku pa preusmerili na bližnja letališča. Obveščevalni viri so hitro potrdili, da morajo imeti napadalci pomoč od znotraj, saj so bili prekinjeni komunikacijski vodi s svetom.

Eksplozije letal in ogenj na letališču
Hitro se je odzvala vojska, ki se je na letališki stezi pred TV-kamerami spopadla s teroristi. Sledilo je še več silovitih eksplozij, televizija je prenesla podobe gorečih letal. Eno izmed parkiranih potniških letal je razneslo, po nekaterih ocenah je uničenih že več letal družb PIA, Air Blue in tudi mednarodnih družb.

V Karačiju, ki je s 23,5 milijona prebivalcev največje mesto v muslimanskem svetu, je bilo opolnoči razglašeno izredno stanje, okolica letališča pa je povsem zaprta. V mestnih bolnišnicah je razglašeno posebno stanje pripravljenosti, saj se bojijo številnih žrtev.