Dalajlama se odpravlja v politični pokoj. Foto: EPA
Dalajlama se odpravlja v politični pokoj. Foto: EPA

Pred desetimi dnevi je 75-letni dalajlama, ki je do zdaj opravljal vlogo verskega in političnega voditelja, zaprosil parlament, da ga razreši s položaja političnega vodje vlade v izgnanstvu in to politično funkcijo preda izvoljenemu predstavniku, ki bo nadaljeval boj za Tibet. Dalajlama bo sicer še vedno ostal duhovni vodja Tibetancev.

Največ možnosti, da med tremi kandidati postane nov obraz v boju za spoštovanje pravic Tibetancev na Kitajskem ima mednarodni strokovnjak na področju prava Lobsang Sangaj, ki je bil rojen v Indiji in ni nikoli v življenju obiskal Tibeta. Za glasovanje je registriranih 85.000 ljudi, izidi naj bi bili znani do konca aprila, ko bodo prešteli vse glasovnice v 13 državah, kjer živijo Tibetanci v izgnanstvu.

Tvegan, a nujen korak
Dalajlama, ki je vlado v izgnanstvu v indijskem mestu Daramsala ustanovil po pobegu iz Tibeta leta 1959 med uporom proti kitajski nadvladi, bo ohranil položaj tibetanskega verskega voditelja in namerava še naprej podpirati boj Tibetancev za večjo svobodo na Kitajskem.

Med poznavalci velja odločitev dalajlame o političnem umiku za tvegan, a hkrati nujen korak za prihodnost Tibeta, ko Tibetanci ne bodo več mogli računati na njegovo karizmatično vodstvo iz zadnjih 50 let. Prav tako ni jasno, kakšno pozicijo bo novo politično vodstvo zavzelo do vprašanja statusa Tibeta, potem ko si je dalajlama prizadeval za "pomembno avtonomijo" in ne za neodvisnost.