Sanje Timošenkove so se razblinile po objavi volilnih izidov. Foto: EPA
Sanje Timošenkove so se razblinile po objavi volilnih izidov. Foto: EPA
Janukovič je vstal iz pepela oranžne revolucije. Foto: EPA
Janukovič prejema čestitke

Izide volitev namerava izpodbijati, poroča ukrajinski spletni časopis Ukrajinska pravda, ki se sklicuje na vire blizu njenega bloka.

"Nikoli ne bom priznala veljavnosti zmage Janukoviča na takšnih volitvah," je v ponedeljek zvečer poudarila na srečanju s skupino poslancev, kot razkriva neimenovani vir iz bloka Julije Timošenko.

Vendar, kot kaže, v njeni stranki pri tem ni enotnega mnenja. Pomemben del stranke, vključno z namestnikom predsednika parlamenta Mikolo Tomenkom, sicer nasprotuje njeni trdi drži in jo skuša prepričati, da bi priznala poraz in odšla v opozicijo.

Se napoveduje nova revolucija?
Po drugi strani pa Timošenkova in njeni sodelavci menijo, da je v dneh pred volitvami prišlo do hudih kršitev, ki naj bi jih zagrešila Janukovičeva stran. Premierka je v primeru prevar omenjala tudi možnost protestov, ki bi bili lahko "ponovitev oranžne revolucije" iz leta 2004, medtem ko so nekateri njeni poslanci napovedali tožbe na pristojnih sodiščih v prihodnjih dneh. Zahtevali naj bi tudi ponovno štetje glasov.

Premierka se je za zdaj zavila v tišino. V uradu Timošenkove so v ponedeljek dvakrat napovedali novinarsko konferenco, nato so jo vedno znova odpovedali, za javnost naj bi spregovorila šele danes.

Po skoraj vseh preštetih glasovih, ki jih je objavila ukrajinska volilna komisija, si je Janukovič zagotovil tesno zmago, in sicer je zbral 48,95 odstotka glasov, medtem ko jih je Timošenkova prejela 45,48 odstotka.

Mednarodni opazovalci so volitve sicer označili pozitivno. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Janukoviču čestital za končanje "volilne kampanje, ki so jo mednarodni opazovalci pozitivno ocenili, in za uspeh, ki ga je dosegel na predsedniških volitvah".

ZDA pohvalile volitve, zmagovalca niso omenile
Na volitve so se odzvale tudi ZDA, ki so pozdravile potek volitev, zmagovalca pa niso omenile. "Potek prvega in drugega kroga je pokazal na nov korak, ki je bil storjen pri utrjevanju ukrajinske demokracije," je v sporočilu zapisalo ameriško veleposlaništvo v Kijevu, pri tem pa niso omenili prihodnosti ameriško-ukrajinskih odnosov.

Janukovič prejema čestitke