Mjnamar pogosto prizadanejo cikloni. Foto: EPA
Mjnamar pogosto prizadanejo cikloni. Foto: EPA

Ladja se je potopila v ponedeljek zvečer pred mestnim okrožjem Pauktaw v zvezni državi Rakhine, je sporočila vodja pisarne ZN-a v Mjanmaru Barbara Manzi in pojasnila, da pogrešajo neznano število ljudi. Na ladji so bili pripadniki muslimanske manjšine Rohingje.

ZN je že prejšnji teden opozoril, da bi lahko prihajajoči ciklon ogrozil življenja tisočih ljudi, ki živijo v begunskih taboriščih, kamor so se zatekli, potem ko so bili uničeni njihovi domovi v izbruhu nasilja med večinskim budističnim prebivalstvom in muslimansko manjšino Rohingja.

Evakuacija prebivalcev pred ciklonom se je začela v ponedeljek in je potekala z morja. V zasilnih bivališčih na obali živi okoli 20.000 pripadnikov Rohingje, od tega 12.000 na poplavnih območjih.

V nasilju junija in oktobra lani v državi Rakhine je bilo ubitih več kot 190 ljudi. Nasilje je izbruhnilo med etničnimi budisti in muslimani Rohingje, ki jim mjanmarska država ne priznava državljanstva, medtem ko jih imajo Mjanmarci za priseljence iz sosednjega Bangladeša.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so pogosto žrtve zlorab. Oblasti jim odrekajo svobodo govora, šolanje in zaposlovanje.

Nargis zahteval na tisoče žrtev
Humanitarne agencije so sporočile, da bi lahko močno deževje in zemeljski plazovi poslabšali razmere za okoli 140.000 razseljenih ljudi v državi Rakhine, od tega večinoma Rohingje.

Glede na ocene vremenoslovcev bi se lahko Mahasen razvil v močan ciklon in bo po njihovih napovedih obalo predvidoma zadel konec tedna.

Cikloni so v Mjanmaru pogosti in še vedno je živ spomin na ciklon Nargis, ki je državo prizadel spomladi leta 2008 in zahteval okoli 140.000 smrtnih žrtev.