Hrvaška letos pričakuje rast števila gostov, predvsem iz Evropske unije. Foto: EPA
Hrvaška letos pričakuje rast števila gostov, predvsem iz Evropske unije. Foto: EPA
Turiste Hrvaška mami predvsem zaradi prostora na plažah. Foto: EPA

To so pokazali rezultati raziskave Oddelka za informatiko in komunikologijo univerze v Zadru z naslovom "Tujci, naši prijateljI! Ali so razlike ovire ali mostovi v EU-ju?", v kateri je lani julija in avgusta v Zadru, Splitu in Šibeniku sodelovalo 1.342 domačih in tujih gostov.

Hrvaška - gostoljubna in prijazna
Projekt je po drugi strani tudi razkril, da 60 odstotkov naših južnih sosedov meni, da turisti prispevajo k multikulturnosti oziroma svetovljanski drži Hrvaške. Rezultati še kažejo, da je Hrvaška všeč praktično vsem turistom, saj se jih 40 odstotkov redno vrača na dopust. 74 odstotkov tujcev je tudi zatrdilo, da so Hrvati gostoljuben narod. Najmočnejša aduta hrvaškega turizma naj bi bila ugodna klima in ne prevelika gneča.

Za vse, želne novih spolnih izkušenj
Kot kažejo smernice zadnjih let, pa Hrvaška postaja tudi idealno mesto za vse turiste, želne novih spolnih dogodivščin in avantur, ne glede na njihovo spolno usmerjenost. Ogromno kotičkov, skritih pred očmi javnosti, naj bi bilo namreč odlična priložnost za hitro spolno potešitev ali poletne romance tako za istospolno usmerjene kot svingerje, tujci pa hvalijo tudi nudistične kampe ob obali, posebej v Istri. Na nemških, belgijskih in britanskih spletnih straneh je tako mogoče pod imeni Rovinj, Novalja, Hvar in Dubrovnik zaslediti pripis "odprti in gostoljubni za vse priložnosti in možnosti".

Rab ne preganja spolnosti na javnih krajih
Hrvaški mediji pišejo tudi o Kamenjaku na otoku Rab, kjer se v zadnjem času zadržujejo predvsem mladi, ki si želijo razburljive spolnosti na javnih mestih. Predstavniki otoka nimajo proti temu nič proti. "Pri nas so dobrodošli vsi turisti, tudi domačini nimajo težav s svobodnjaškim obnašanjem mladine," je dejal predsednik mestnega sveta Željko Peran.

A. P.