Kim Džong Un je med tednom obiskal okrožje severno od Pjongjanga, kjer je
Kim Džong Un je med tednom obiskal okrožje severno od Pjongjanga, kjer je "poučeval in dajal navodila za boljše življenje ljudi". Foto: EPA

Nacionalna obrambna komisija, ki velja za najpomembnejši varnostni organ Severne Koreje in ki jo seveda vodi mladi voditelj Kim Džong Un, je v izjavi zapisala, da "želi resne pogovore z ZDA, da se zagotovita mir in stabilnost na območju ter zmanjšajo napetosti na Korejskem polotoku".

Kakšen bo odgovor Washingtona?
Ob tem so v Pjongjanu izrazili pripravljenost, da se z ZDA pogovarjajo o širokem izboru temu, tudi o "cilju ZDA, da doseže svet brez jedrskega orožja". Washingtonu so prepustili, da si izbere kraj in čas pogovorov na visoki ravni, edini pogoj severnokorejske strani pa je, da Američani začetka pogovorov ne pogojujejo z ničimer.

Naprej dogovor, nato preklic srečanja
Pobuda prihaja le tri dni potem, ko je Sever nepričakovano preklical v ponedeljek dogovorjeno srečanje z predstavniki vlade Južne Koreje, prvo po hudi marčni in aprilski krizo, ko se je kriza zaradi severnokorejskega jedrskega vprašanja v Koreji skorajda približala vrelišču. Uporabljala se je ostra vojna retorika, na obeh straneh je prihajalo do vojaških manevrov in groženj, zaprla se je skupno industrijsko območje Keasong, najvidnejši uspeh zdaj že propadle "sončne politike" približevanja in morebitnega združevanja obeh Korej.

Šesterica miruje, sankcije se kopičijo
12. februarja
letos je Severna Koreje izvedla tretji podzemni jedrski poskus, čemur so sledile nove ostrejše sankcije Združenih narodov, ki pa so hitro postale učinkovitejše zaradi tihega, a odkritega sodelovanja Kitajske, ki jo nepredvidljivi zaveznik sploh ni obvestil o novem jedrskem poskusu in s tem zaostrovanju na občutljivem tihomorskem območju.

V preteklih letih je Pjongjang med vladanjem Kim Džong Ilu večkrat izrazil željo ali zahtevo po nesporednih severnokorejsko-ameriških pogovorih, kar pa so v ZDA vztrajno zavračali in jih nadomeščali s pogovori šesterice. Toda redna pogajanja in pogovori med Severno Korejo, Rusijo, Kitajsko, Južno Korejo, Japonsko in ZDA so zamrli že leta 2009, od takrat pa se glavna protogonista korejskega vprašanja na najvišji ministrski ali vladni ravni nista srečala.