Prebivalci prizadetih območij se pritožujejo, da obnova poteka prepočasi. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Prebivalci prizadetih območij se pritožujejo, da obnova poteka prepočasi. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Danes so ključe novih stanovanj dobili prebivalci Petrinje, medtem ko v Sisku, ki ga vodi županja iz opozicijskih vrst, z obnovo niso zadovoljni.

Tri leta je trajalo, da so hrvaške oblasti zaprle vsa naselja zabojnikov, iz katerih so več kot 400 ljudi, prizadetih v potresu, preselili v primernejše domove, ne pa tudi v njihove lastne.

"Žalostno je, da nam v 21. stoletju v treh letih ni uspelo obnoviti vseh hiš na območju Gline," pravi podžupanja mesta Branka Bakšić Mitić, ki dodaja, da se je obnova le pospešila s prihodom Branka Bačića na mesto ministra za gradbeništvo.

Bačić je danes skupaj s premierjem Plenkovićem obiskal Petrinjo in povedal, da je v Siško-Moslovaški županiji uspelo obnoviti več kot 11 tisoč objektov.

Sorodna novica Petrinja leto po potresu: "Pozabili so na nas. A nekega dne bo boljše. Upajmo."

Po besedah premierja Plenkovića je Hrvaški uspelo izkoristiti vsa sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada, za zagrebški in potres v Banovini milijardo in tri milijone evrov, dodatno milijardo evrov in pol pa so zagotovili iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

Medtem ko so v Petrinji in Glini zadovoljni z obnovo, županja Siska iz stranke SDP Kristina Ikić Baniček pravi, da je državi tam uspelo obnoviti le dve svoji nepremičnini ter dve stanovanjski stavbi.

Opozicijske stranke so prav tako opozorile, da v zabojnikih še vedno živijo tisti prebivalci, ki ne želijo zapustiti svojih dvorišč. Zdaj, ko je vlada končno uredila zakonodajni okvir, pa obnovo v Banovini najbolj ovira pomanjkanje gradbenih delavcev.

Tri leta od potresa v Petrinji