Razlitje nafte otočje bremeni tik pred pustnim praznovanjem, ki v Trinidad in Tobago privabi množice turistov (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Razlitje nafte otočje bremeni tik pred pustnim praznovanjem, ki v Trinidad in Tobago privabi množice turistov (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Ladja z imenom The Gulfstream je v Karibskem morju nasedla in se prevrnila v sredo, neidentificirana posadka, ki je ladjo zapustila, pa o tem ni obvestila nobenega pristojnega organa. Zaradi razlitja je prizadetih najmanj 15 kilometrov jugozahodne obale Tobaga, vključno z nekaterimi neokrnjenimi plažami karibskega otoka, poroča BBC.

Pri čiščenju morja poleg vladnih uslužbencev pomaga tudi več kot tisoč prostovoljk in prostovoljcev, potapljači pa skušajo izlivanje iz ladje zajeziti že več dni.

Karibska država bo verjetno zaprosila za mednarodno pomoč

Razlitje na otočju trenutno obravnavajo kot naravno nesrečo druge stopnje, kar pomeni, da Urad za pripravljenost in obvladovanje nesreč meni, da lahko država razlitje obvladuje sama.

Ob tem je generalni sekretar Tobaga Farley Augustine v soboto že dejal, da bo vlada razlitje nafte najverjetneje obravnavala kot naravno nesrečo najvišje, tretje stopnje, ki predvideva, da država pri obvladovanju naravne nesreče potrebuje mednarodno pomoč. "Vsi indici kažejo, da bomo primorani sprejeti to odločitev," je dejal Augustine.

Razlitje nafte otočje bremeni le nekaj dni pred pustnim praznovanjem, ki v Trinidad in Tobago pripelje množice turistov, pustni čas pa je zato izrednega pomena za lokalno gospodarstvo.