Trump vztraja pri grožnji z napadom na Sirijo po domnevnem kemičnem napadu v Dumi. Foto: Reuters
Trump vztraja pri grožnji z napadom na Sirijo po domnevnem kemičnem napadu v Dumi. Foto: Reuters
Duma
Moskva je sporočila, da je Damask prevzel nadzor nad celotno Vzhodno Guto. Foto: Reuters
Emmanuel Macron in Jean-Pierre Pernaut
Francoski predsednik Macron je v intervjuju za francosko televizijo TF1 novinarju Jeanu-Pierru Pernautu zatrdil, da ima dokaz o kemičnem napadu v Siriji. Foto: Reuters
Bašar Al Asad, Vladimir Putin
Sirski predsednik Asad (levo) je posvaril pred posredovanjem Zahoda. Foto: Reuters
Ameriška mornarica
Kot kaže, delajo ZDA korak nazaj po odkritih Trumpovih grožnjah Rusiji in Siriji, da bodo napadli. Foto: Reuters
Duma
Duma je bila prizorišče domnevnega kemičnega napada. Foto: Reuters

Na Twitterju je Trump še zapisal: "Nikoli nisem povedal, kdaj bi lahko prišlo do napada na Sirijo". ZDA sporočajo, da "so vse možnosti na mizi". A dokončne odločitve o napadu še ni, sporoča Bela hiša. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je ponovila, da ZDA za napad v Dumi krivijo Rusijo in sirsko vlado. Ta sicer zanika odgovornost, Moskva pa opozarja, da ni dokazov, da je sploh šlo za kemični napad. Rusija je poročila o napadu označila za "provokacijo", katere namen je upravičiti posredovanje Zahoda zoper njenega zaveznika Asada.

Sarah Sanders je dejala, da ima predsednik Donald Trump na voljo več možnosti, a da niso še predstavili konkretnih ukrepov. Kot poroča BBC, se zdi, da je naredila Bela hiša korak nazaj. Trump je namreč predtem Rusijo že opozoril, "naj se pripravi" na ameriške raketne napade v Siriji.

Iz Bele hiše so še sporočili, da predsednik ni predstavil časovnega okvira za izvedbo napadov. V četrtek se bo sestal ameriški svet za državno varnost.

Macron trdi, da ima dokaz o kemičnem napadu
Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem sporočil, da ima dokaz, da je Sirija v sobotnem napadu uporabila kemično orožje. Po njegovem besedah je bil uporabljen "najmanj klor". V intervjuju za televizijo TF1 je napovedal, da bo Francija odgovorila takrat, ko se bo za to odločila.

"Sprejeti moramo odločitev, kdaj bi bilo to najkoristnejše in najučinkovitejše," je pojasnil glede datuma morebitnega vojaškega napada na Sirijo. Dodal je, da se o tem še usklajuje z ameriškim predsednikom Trumpom. "Naše ekipe tesno sodelujejo," je dejal.

Francoski predsednik je še dejal, da je eden od njegovih ciljev "odstraniti zmogljivosti sirskega režima za kemične napade". Obenem je Macron zagotovil, da Francija ne bo dovolila stopnjevanja razmer ali česar koli, kar bi lahko ogrozilo stabilnost regije.

Usklajena akcija Zahoda?
Zahodni voditelji se po domnevnem kemičnem napadu v Dumi še odločajo o dodatnem vojaškem posredovanju v Siriji. ZDA, Velika Britanija in Francija so se sicer strinjale s skupnim delovanjem in naj bi pripravljale vojaški napad kot odziv na sobotni domnevni napad s kemičnim orožjem.

Britanska premierka Theresa May je sklicala sejo vlade. Kot poroča BBC, so viri sporočili, da se je premierka pripravljena pridružiti vojaški operaciji brez predhodnega iskanja odobritve parlamenta. Theresa May naj ne bi hotela pozvati ZDA, naj počakajo z akcijo, dokler se sama ne bo posvetovala s poslanci.

Nemčija izključila možnost sodelovanja v napadu
Nemška kanclerka Angela Merkel je izključila možnost sodelovanja Nemčije v morebitnem ameriškem vojaškem posredovanju v Siriji, je pa obsodila domnevni napad s kemičnim orožjem minuli konec tedna v Dumi. Po njenih besedah je to jasen dokaz, da sirski režim ni uničil svojih celotnih zalog kemičnega orožja.

"Nemčija se ne bo udeležila morebitne - ni sicer še nobene odločitve in to moram ponovno jasno poudariti - vojaške akcije," je dejala Merklova ob obisku danskega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena v Berlinu. "Vendar pa delamo vse, da jasno pokažemo, da uporaba kemičnega orožja ni sprejemljiva," je poudarila, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Asad: Posredovanje bi destabiliziralo regijo
Sirski predsednik Bašar Al Asad je medtem posvaril pred kakršnim koli zahodnim posredovanjem v Siriji. "Kakršno koli posredovanje bi le prispevalo k destabilizaciji regije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvaril Asad, ki je v Damasku sprejel visokega iranskega predstavnika Alija Akbarja Velajatija, sicer glavnega svetovalca iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja. Velajati je na srečanju z Asadom za grožnje Zahoda z napadom na Sirijo dejal, da "temeljijo na lažeh po osvoboditvi Vzhodne Gute".

Proti posredovanju se je izrekla tudi Moskva. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je posvaril, da se je "izjemno pomembno" izogniti korakom, ki bi spodbudili dodatne napetosti. Nadaljnje stopnjevanje bi bilo slabo za celoten mirovni proces v Siriji, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Guterres izraža zaskrbljenost
Medtem je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres opozoril na potrebo, da se izognejo temu, da bi stvari "ušle izpod nadzora". Kot je dodal, je v sredo poklical veleposlanike petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a - ZDA, Rusije, Kitajske, Francije in Velike Britanije - in jim izrazil zaskrbljenost glede trenutnih razmer. "Ne pozabimo, da morajo biti v naša prizadevanja končno usmerjena v končanje grozljivega trpljenja sirskega naroda," je še sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sirske vladne sile zasedle Dumo
Ruski generalmajor Jurij Jevtušenko, vodja ruskega vojaškega centra za spravo v Siriji, je medtem dejal, da sirska zastava plapola nad mestom Duma, kar je označil za "pomemben dogodek v zgodovini Sirije".

V Dumi so že razporejeni pripadniki ruske vojaške policije, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. "Oni zagotavljajo zakon in red v mestu," so sporočili z ministrstva. Sirski observatorij za človekove pravice je pozneje sporočil, da so preostali uporniki v Dumi v sredoizročili orožje ruski vojaški policiji, njihov vodja Isam Buvajdani pa je zapustil enklavo in odšel na na sever Sirije, ki je še pod nadzorom upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sile sirske vlade so silovito ofenzivo na Vzhodno Guto, zadnjo uporniško enklavo, ob podpori Rusije začele 18. februarja. V napadih je umrlo več kot 1.600 civilistov, več deset tisoč jih je zbežalo.

Macron »ima dokaze« o kemičnem napadu, Nemčija ne bo sodelovala
Sirija: Vladne sile zavzele Vzhodno Guto
Macron »ima dokaze« o kemičnem napadu, Nemčija ne bo sodelovala
Sirija: Vladne sile zavzele Vzhodno Guto