Trump je dejal, da ni bil nihče tako strog do Rusije kot on. Foto: Reuters
Trump je dejal, da ni bil nihče tako strog do Rusije kot on. Foto: Reuters

Ameriški obveščevalci naj bi namreč po poročanju časopisa marca letos seznanili Belo hišo s poročilom, da naj bi ruski obveščevalci lani v času mirovnih pogovorov ZDA s talibani skupinam, povezanim s talibani, ponujali plačilo za pobijanje Američanov.

Trump je v nedeljo sporočil, da ga s "tako imenovanimi napadi na ameriške enote v Afganistanu s strani Rusije" ni nihče nikoli seznanil. "Vsi to zanikajo, sicer pa ni bilo veliko napadov na nas," je na Twitterju zapisal Trump, ki je dodal, da tudi podpredsednik Mike Pence ni bil obveščen o omenjenem poročilu.

Pozneje je sporočil, da so ga obveščevalne službe obvestile, da poročil o domnevnih ruskih plačilih v Afganistanu niso imele za verodostojne in da jih zato niso posredovale njemu ali Penceu.

New York Times se je pri poročanju skliceval na neimenovane ameriške obveščevalce, Trump pa je na Twitterju vprašal, kdo so ti viri.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je pred Trumpovim tvitom sporočila, da je morda poročilo obveščevalcev točno, a da poročanje New York Timesa, da so Trumpa s tem seznanili, ni točno. V nedeljo je to zatrdil tudi nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Ratcliffe.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je dejal, da, če je poročilo točno, kaže na res šokanten odnos vrhovnega poveljnika do enot v Afganistanu in do Rusije.

Moskva je sicer poročilo označila za nesmisel, talibani pa so tudi odločno zanikali, da bi to počeli.

Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je za ameriško televizijo MSNBC dejal, da se mu zdi neverjetno, da se predsednik tako zelo trudi povedati, da ni vedel nič. "Mislim, da to počne zato, ker če je taka aktivna agresija Rusije proti ameriškim vojakom potekala več mesecev in ni nihče ukrepal, potem je opustil svojo dolžnost. Če mu nihče tega ni povedal, si lahko umije roke od težave," je dejal Bolton.

S poročilom ni bila seznanjena niti demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je za ameriško televizijo ABC povedala, da želi dobiti to poročilo nemudoma.