Kellyjeva je republikansko razpravo vodila s kolegoma Chrisom Wallaceom in Brettom Baierjem. Foto: Reuters
Kellyjeva je republikansko razpravo vodila s kolegoma Chrisom Wallaceom in Brettom Baierjem. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je dejal le, da so ženske 'izjemne', opravičiti pa se ni želel. Foto: Reuters

Poleg tega so ga organizatorji umaknili s seznama povabljencev na srečanje republikanskih predsedniških kandidatov.

"Samo moten človek bi lahko tako interpretiral"
Trump je po četrtkovem televizijskem soočenju deseterice vodilnih kandidatov stranke v Clevelandu izrazil razočaranje nad voditelji televizije Fox, še posebej nad Megyn Kelly, ki mu je zastavila najostrejše vprašanje glede njegovega odnosa do žensk. Vprašala ga je, zakaj bi volivci dali svoj glas nekomu, ki je ženske označil za "debele prašiče, pse, lenuhe in ostudne živali".

Kot je dejal v pogovoru po razpravi, je Kellyjeva "nekje morala krvaveti". "Videli ste lahko, da je krvavela iz oči. Krvavela je od nekod," se je glasila sporna izjava. Trump je pozneje pojasnjeval, da je hotel reči, da je novinarka krvavela iz nosu in da bi lahko le "moten človek" na tak način interpretiral njegove besede, nato pa je obupal in na Twitterju zapisal, da politična korektnost ubija ZDA.

Zapustil ga je najtesnejši sodelavec
Posledica niso le hudi napadi na nepremičninskega mogotca, ampak se maje tudi njegov tabor. Tako je odstopil njegov glavni svetovalec Roger Stone, ki je kot razlog za odstop navedel dejstvo, da so "kampanjo speljali od temeljnih političnih vprašanj, ki so Trumpa izstrelila na vrh anket", vključno z nezadovoljstvom s političnim sistemom in vprašanjem migrantov. "Trump je bil svež veter. Odstopil sem, ker sem ocenil, da nimam nikakršnega vpliva in da je bila kampanja speljana stran od pomembnih vprašanj," je dejal.

Pri Trumpu na drugi strani trdijo, da so Stona odpustili, ker je želel kampanjo izkoristiti za lastno publiciteto.

Njegove pripombe pa so ujezile tudi voditelja gibanja Redstate Ericka Ericksona, ki pripravlja odmevno dvodnevno srečanje v Atlanti za vse republikanske predsedniške kandidate. Erickson je namreč umaknil povabilo Trumpu in sporočil, da je s svojimi komentarji tokrat šel predaleč.

"Izjemni" odnosi z ženskami
Trump se je branil z besedami, da ima "izjemne" delovne odnose z ženskami in da njegovih izjav ne bi smeli imeti za žaljive. Za ABC News je poudaril, da ima v svojem poslovnem imperiju številne direktorice, ki so pri svojem delu odlične. "Zato jih tudi zelo dobro plačujem, saj mi prinašajo zaslužek. V številnih primerih so resnično nadarjene, lahko so prav 'ubijalske'," je dodal. Kellyjevi se kljub vsem napadom ni opravičil.

Dolg seznam spornih izjav
Trump je sicer znan po svojih kontroverznih izjavah. Med drugim je Mehičane, ki nezakonito vstopijo v ZDA, označil za posiljevalce in preprodajalce mamil. Za senatorja Johna McCaina, ki je bil kot ameriški vojaški pilot ranjen, zaprt in več let mučen v Vietnamu, pa je dejal, da ni nikakršen heroj, saj so ga ujeli sovražniki.

Javnomnenjske raziskave ga izmed 16 republikanskih predsedniških kandidatov kljub vedno novim zapletom še vedno postavljajo na sam vrh. Sledita mu Jeb Bush in Scott Walker.