Večerjo v čast kraljici je slovenski predsednik priredil na gradu Brdo. Foto: EPA
Večerjo v čast kraljici je slovenski predsednik priredil na gradu Brdo. Foto: EPA
Elizabeta II. in Danilo Türk
Hrvaški Večernji list med gosti na večerji izpostavlja v Zagrebu rojenega stilista Alana Hranitelja in istrskega grafičnega oblikovalca Miljenka Licula. Foto: Reuters
Elizabeta II.
Britanska kraljica je imela edini uradni nagovor na torkovi večerji. Foto: EPA

Britanski BBC piše, da je kraljica Slovenijo obiskala v čast dosežkom naše države v kratki zgodovini, in povzema njene besede, da je slovenski razvoj po letu 1991 pomembna nagrada za našo energijo, vizijo in odločenost. Ob tem omenja tudi dobre odnose med našima državama in kraljičino zahvalo za prispevek slovenskih sil na Kosovu, Iraku in Afganistanu, kjer naši vojaki sodelujejo skupaj z britanskimi. Tudi SkyNews poudarja naše dosežke od leta 1991, ko smo se odrekli komunizmu in pridobili samostojnost, pri čemer sta najpomembnejša članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato.

Türk se je odkupil za spodrsljaj
The Times omenja, da je kraljičin obisk glavna novica vseh slovenskih medijev, pri čemer pa opozarja na neprimernost fotografije, ki jo je objavil eden izmed naših medijev in na kateri se waleška aprinc in princesa pojubljata na balkonu Buckinghamske palače. Za ta spodrsljaj se je po mnenju The Timesa odkupil slovenski predsednik Danilo Türk, ki je pojasnil, da je Elizabeta II. pri nas zelo občudovana.

"Ona je kulturna ikona Evrope in vsega sveta. Cenjena je zaradi modrosti, dostojanstva in značaja. Njena kulturna vloga presega meje Združenega kraljestva," je za The Times dejal Türk in dodal, da je njegova generacija odraščala v času Beatlesov, ki so spremenili kulturno obličje sveta, kar je ustavrilo pristen občutek prijateljstva.

Kraljica se ne ukvarja s politiko
Avtor članka piše tudi o senčni strani naše zgodovine in omenja, da so pred obiskom Slovenije na kraljico pritiskali, da na neki način izrazi obžalovanje ob 12.000 slovenskih domobrancih, ki so jih po koncu druge svetovne vojne Britanci poslali iz Avstrije nazaj v domovino, kjer so jih usmrtile Titove sile. A za to ni bilo nobene možnosti, saj je to politična zadeva, kraljica pa se ne ukvarja s politiko, pravi avtor.

Po svečane obleke v tujino
Britanski Metro se v pisanju o obisku osredotoča na pomanjkanje svečanih oblek za udeležbo na srečanjih s kraljico, pri čemer so najprej državo omenili kot nekdanjo sovjetsko republiko, a so pozneje svojo napako popravili in napisali, da gre za nekdanjo jugoslovansko republiko. Ker v Sloveniji tako slovesni dogodki niso ravno pogosti, je izposoja primernih oblek povzročila nemalo težav vabljenim gostom, zato so se morali nekateri v ta namen odpraviti v tujino.

Kraljičina obleka iz starega blaga
So pa se britanski mediji razpisali tudi o skoposti kraljice. Težki ekonomski časi naj bi se namreč odsevali tudi na dvoru in spodbudili Elizabeto II., da varčuje pri svoji opravi. Buckinghamska palača je razkrila, da je namesto, da bi za sredin državniški banket kupila obleko, kraljica nosila kar opravo, narejeno iz materiala, ki ga je že imela doma.

Ekipa oblikovalcev je sešila slavnostno opravo iz zlatega, srebrnega in sivega brokata, ki so ga podarili kraljici na turneji po Bližnjem vzhodu pred več kot 20 leti! Komentar njenega predstavnika? "Kraljica je znana po svoji gospodarnosti."

Brancini v slovenskih restavracijah tudi iz Hrvaške
Hrvaški mediji pišejo, da je obisk Elizabete II. pri nas priznanje za uspešen prehod iz komunizma v demokracijo in iz nekadnje jugoslovanske republike v članico EU-ja. Jutarnji list se je poglobil v jedilnik za torkovo slovesno večerjo in zapisal, da so visoki gostji postregli s piranskim brancinom, ki ga je v naravnem in čistem okolju vzgojila slovenska družina Fonda. Ob tem članek omenja, da se v boljših slovenskih restavracijah kot specialiteta ponuja tudi divji brancin, ki pa pogosto prihaja iz hrvaškega morja.

G. V.