Tusk je med obiskom v Kijevu poudaril prijateljstvo Poljske in Ukrajine. Foto: Reuters
Tusk je med obiskom v Kijevu poudaril prijateljstvo Poljske in Ukrajine. Foto: Reuters

"Ni me sram uporabiti teh velikih besed. Tu, v Ukrajini, poteka svetovna fronta med dobrim in zlim," je dejal Tusk na novinarski konferenci skupaj z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Kot je zagotovil Tusk, je Poljska zanesljiva in stabilna zaveznica Ukrajine. Ruska vojna po njegovem prepričanju vpliva na varnost vsega sveta, predvsem pa Poljske zaradi geografske bližine. "Ne obstaja nič pomembnejšega, kot da se podpira Ukrajina pri njenih vojaških prizadevanjih proti ruskemu napadu," je dodal Tusk, za katerega je to prvi obisk v Ukrajini, odkar je lani decembra postal novi predsednik poljske vlade.

"Poljska bo naredila vse, da poveča možnosti Ukrajine za zmago v tej vojno," je zatrdil poljski premier, ki se je po prihodu v Kijevu najprej poklonil ukrajinskim vojakom, ki so umrli v vojni z Rusijo.

Oba voditelja sta pozdravila načrte med državama za skupno proizvodnjo orožja, potem ko je prejšnji teden poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski sporočil, da preučujejo možnosti za povečanje proizvodnje streliva in vojaške opreme kot del novega svežnja pomoči Ukrajini.

Poljski tovornjakarji so do 1. marca prekinili zaporo mejnih prehodov z Ukrajino. Foto: Reuters
Poljski tovornjakarji so do 1. marca prekinili zaporo mejnih prehodov z Ukrajino. Foto: Reuters

Protesti poljskih prevoznikov

Varšava je bila od začetka ruske vojne ena od ključnih zaveznic Kijeva. Poljska je sosednjo Ukrajino od začetka vojne leta 2022 redno vojaško podpirala in sprejela številne ukrajinske begunce.

Vendar pa so se odnosi med obema stranema v zadnjem času poslabšali zaradi ugodnosti, ki so jih ukrajinska podjetja po začetku ruske vojne prejela od Bruslja za poslovanje v Evropski uniji in po mnenju poljskih kmetov in tovornjakarjev predstavljajo nelojalno konkurenco.

Poljski prevozniki so od novembra do prejšnjega tedna zapirali mejo z Ukrajino, ob tem pa zahtevali ponovno uvedbo omejitev in dovoljenj za ukrajinska podjetja pri izvajanju storitev v EU-ju.

Avtoprevozniki se pritožujejo, da njihovo poslovanje spodkopavajo ukrajinska podjetja, ki svojim voznikom plačujejo bistveno manj, niso zavezana standardom EU-ja in z nižjimi stroški predstavljajo konkurenco poljskim podjetjem.

Tusk in Zelenski sta se zavezala, da bosta rešila spor, ki je načel zavezništvo njunih držav. "Razumemo razloge, ki so pripeljali do takšnega položaja, vendar opozarjamo predvsem na globino grožnje, ki je pred našimi narodi," je dejal Zelenski in dodal, da pozdravlja prizadevanja Varšave pri tem vprašanju.