Predsednik Uhuru Kenyatta s prvo damo Margaret Kenyatta med prisego pred 60.000-glavo množico na stadionu Kasarani v Nairobiju. Foto: Reuters
Predsednik Uhuru Kenyatta s prvo damo Margaret Kenyatta med prisego pred 60.000-glavo množico na stadionu Kasarani v Nairobiju. Foto: Reuters

Prvič, poenotiti državo, ki jo je po predsedniških volitvah leta 2007 zajel val medplemenskega nasilja in protestov, v katerih je umrlo 1.200 ljudi. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je zoper Kenyatto sestavilo obtožnico zaradi domnevnega spodbujanja nasilja, s čimer je povezana druga prioriteta novopotrjenega predsednika; ovreči sume iz obtožnice ter vzpostaviti korektne odnose z zadržanimi zahodnimi državami. Te v Nairobiju potrebujejo zanesljivega partnerja v boju proti islamskemu ekstremizmu, ki je v širši regiji našel zatočišče.

"Znova zagotavljam, da si bo Kenija pod mojim vodstvom prizadevala za izpolnjevanje svojih mednarodnih obveznosti, če bodo dobro utemeljene na načelih vzajemnosti in spoštovanja," je domačo, predvsem pa tujo javnost v diplomatskem jeziku nagovoril Kenyatta.
Izide volitev, na katerih je s 50,07 odstotka glasov zmagal Kenyatta pred drugouvrščenim premierjem Railo Odingo, ki je prejel 43,28 odstotka, je slednji izpodbijal. Kenyatta se je za samo 8.100 glasov izognil drugemu krogu. Zadnjo besedo je tako dobilo vrhovno sodišče, ki je konec marca soglasno presodilo, da so bile predsedniške volitve 4. marca svobodne in poštene, in tako potrdilo zmago Kenyatte.

Kenyatta je volitve, ki so večinoma potekale mirno, oklical za "zmago demokracije". Neodvisna volilna komisija je potrdila, da so izidi volitev verodostojni kljub nekaterim tehničnim težavam, da so bile volitve večinoma svobodne, poštene in verodostojne, pa so dejali tudi mednarodni opazovalci.