Ukrajinske barikade v regiji Černigov na severu Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajinske barikade v regiji Černigov na severu Ukrajine. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je konec novembra napovedal, da so pospešili krepitev utrdb, potem ko jim z junija začeto protiofenzivo ni uspelo prebiti dobro utrjenih in s številnimi minskimi polji obdanih ruskih linij.

Po ocenah vojaških analitikov se z gradnjo utrdb Ukrajina v svojih vojaških operacijah preusmerja na bolj obrambne naloge, ki naj bi ukrajinskim silam pomagale prestati napade in spočiti svoje vojake, medtem ko je Rusija prevzela pobudo na bojišču.

"Takoj ko se enote premaknejo in prečkajo polja, lahko to storijo brez utrjevanja položajev. A ko se enote ustavijo, je treba takoj skopati jarke," je ukrajinski vojaški inženir z vzdevkom Ris povedal ekipi tiskovne agencije Reuters, ki je obiskala obrambno linijo v bližini mesta Kupjansk v harkovski regiji na severovzhodu države.

Ukrajinske sile so na bojišču postavile dolge vrste betonskih barikad in kilometre zvitkov rezilne žice. Pred njimi ukrajinski vojaki pod okriljem teme in z zvoki eksplozij v ozadju kopljejo rove in v njih postavljajo preprosta bivališča.

Kot so povedali vojaški analitiki, se Rusiji ni treba več pretirano bati morebitnega večjega prodora ukrajinskih sil, zato je lahko začela krepiti ofenzivni pritisk okoli mest na vzhodu, kot so Kupjansk, Liman in Avdijivka.

Pri kopanju obrambnih jarkov v Černigovu si pomagajo tudi s težko mehanizacijo. Foto: Reuters
Pri kopanju obrambnih jarkov v Černigovu si pomagajo tudi s težko mehanizacijo. Foto: Reuters

Zelenski je ukazal utrditev obrambnih linij, in sicer ne samo okoli omenjenih treh mest, ampak tudi v preostalih delih v regijah, ki se raztezajo od vzhoda ob meji z Rusijo in meje z Belorusijo pa vse do zahoda ob meji s Poljsko. Ob tem bodo okrepili obrambne položaje tudi v južni regiji Herson.

Ukrajina je v Doneškem bazenu na vzhodu države nekatere linije utrdila že leta 2014, ko so proruski separatisti zavzeli dele Donecka in Luganska, Moskva pa si je nezakonito priključila Krimski polotok. Tako se lahko pohvali z dobro okrepljenimi utrdbami okoli Avdijivke, ki so ji pomagale, da ruskim silam v številnih poskusih v zadnjih mesecih ni uspelo zavzeti tega strateško pomembnega mesta.

Britanski raziskovalec kopenskega vojskovanja Jack Watling je za Reuters povedal, da bi lahko močnejše utrdbe upočasnile ruske sile, medtem ko bi Ukrajina za obrambo pred ruskimi napadi potrebovala manj vojakov in bi se tako lahko bolj posvetila njihovemu usposabljanju.

"Ukrajinci so se zdaj premaknili v obrambno držo, potem ko je njihova ofenziva dosegla vrhunec," je dejal Watling in pojasnil, da je zdaj Rusija prevzela pobudo na bojišču in lahko sama izbira, kje bo napadla. Po njegovih besedah so se z zmanjševanjem ukrajinskih zalog topniškega streliva zmanjševale tudi ruske izgube, kar je Moskvi olajšalo ustvarjanje novih enot, ki bodo sčasoma omogočile odpiranje novih linij napada.

Sunak z zajetno vojaško pomočjo v Kijev

Kijev je medtem nenapovedano obiskal britanski premier Rishi Sunak, ki je napovedal, da bo Združeno kraljestvo v tem letu Ukrajini zagotovilo 2,9 milijarde evrov vojaške pomoči. London bo tako Kijevu namenil več kot 200 milijonov evrov več vojaške pomoči kot v zadnjih dveh letih.

Sunak je ob tem pozdravil odločnost Kijeva pri obrambi pred rusko invazijo med skoraj dvoletno vojno in poudaril, da mu bo Velika Britanija stala ob strani tako v najtežjih trenutkih kot tudi v najboljših časih, ki prihajajo.

Z Downing Streeta so še sporočili, da bo London v okviru vojaške pomoči Kijevu zagotovil več tisoč vojaških brezpilotnih letalnikov, vključno z nadzornimi, udarnimi in pomorskimi brezpilotnimi letali dolgega dosega. Zagotovili mu bodo tudi rakete dolgega dosega, zračno obrambo in topniško strelivo.

Poudarili so, da bo s tem Velika Britanija Ukrajini dostavila največ brezpilotnih letal med vsemi državami, večino pa jih bodo izdelali na Otoku.