Protestniki še kar vztrajajo. Foto: EPA
Protestniki še kar vztrajajo. Foto: EPA
Azarov je preživel glasovanje o nezaupnici. Foto: EPA
Proteste je sprožila ukrajinska zavrnitev podpisa pristopnega sporazuma z EU-jem. Foto: EPA

Kot je poudaril Azarov, razlogov za protestiranje ni več, posvaril pa tudi, da bi lahko protestnike kazensko preganjali.
Azarov je pojasnil, da to, da je v torek preživel glasovanje o nezaupnici v parlamentu, kaže, da je čas, da se največji protesti v državi od oranžne revolucije leta 2004 končajo. "Objavljam poziv k ustavitvi stopnjevanja političnih napetosti," je Azarov dejal na prvem sestanku vlade od začetka krize v državi pred več kot tednom dni. "Razlogi za ulične proteste so izčrpani," je dodal.

"Ljudem bi rad povedal: vaši voditelji vas nagovarjajo h kriminalu. Skušali se bodo skriti za poslansko imuniteto, vi pa ne boste imeli nikogar, za katerim bi se lahko skrili," je še izpostavil. Povedal je tudi, da imajo oblasti razmere pod nadzorom. Okoli 1.500 protestnikov v Kijevu sicer še vedno onemogoča dostop do sedeža vlade.

Šotor na Trgu neodvisnosti
Po nedeljskih množičnih protestih v Kijevu in na zahodu Ukrajine, na katerih so izbruhnili spopadi s policijo, je opozicija postavila šotor na kijevskem Trgu neodvisnosti, kjer sta ves čas na voljo hrana in obleka. Ves čas je slišati glasbo, poleg tega pa duhovniki vodijo molitve. Množica več tisoč protestnikov ima tako dejansko nadzor nad trgom.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se medtem mudi na obisku na Kitajskem, kjer namerava skleniti pomembne posle za svojo državo, ki nujno potrebuje denar, visoka ukrajinska delegacija pa je tudi na pogovorih pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu.

Množični protesti, največji po oranžni revoluciji leta 2004, so posledica odločitve ukrajinske vlade, da se zaradi nasprotovanja Rusije za zdaj odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki bi ga morali po načrtih podpisati prejšnji teden v Vilni.
Lavrov obtožuje Nato vmešavanja
Medtem pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov obtožil zvezo Nato vmešavanja v notranje zadeve Ukrajine. Kot je dejal, ne razume, zakaj je zavezništvo komentiralo ravnanje Kijeva med protesti.
"Ne razumem, zakaj Nato sprejema takšne izjave," je Lavrov komentiral izjavo, v kateri so zunanji ministri Nata obsodili "uporabo čezmerne sile proti mirnim protestnikom v Ukrajini" in pozvali k dialogu med vlado in protestniki, ki zahtevajo odstop vlade, ker prejšnji teden ni podpisala pridružitvenega sporazuma z EU-jem.

Lavrov ne razume niti, zakaj je generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini: "Ne razumem, zakaj se postavljajo taka vprašanja. To ustvarja zavajajočo sliko in pošilja napačen signal, ki lahko povzroči napačno razumevanje."

Če si Ukrajina želi tesnejše odnose z EU-jem, je to "notranje vprašanje", je dejal ruski minister, ki niti ne razume "dometa agresivnih akcij ukrajinske opozicije".