Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sankcije proti Voice of Europe, ki ima sedež v Pragi, je že uvedla Češka, ki je prva razkrila domnevno propagandno vlogo portala.

Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z Voice of Europe, so za to prejeli plačilo iz Rusije, je zatrdil belgijski premier Alexander De Croo, ki je potrdil, da so njihovi obveščevalci tesno sodelovali s češkimi kolegi pri razkritju proruskih omrežij. V operaciji so sodelovali tudi strokovnjaki iz Poljske, ki so v okviru preiskav izvedli več racij.

Afera je močno pretresla Bruselj pred junijskimi evropskimi volitvami, ko voditelji v EU-ju dajejo poseben poudarek boju proti tujemu vmešavanju v demokratične procese.

Evropska unija je zaradi ruske agresije v Ukrajini sicer že uvedla sankcije in prepoved oddajanja za več ruskih medijev. Te ukrepe bodo zdaj predvidoma razširili še na medija v državni lasti Ria Novosti in Ruska Gazeta ter zasebni časopis Izvestija.

Vzporedno s temi ukrepi je Evropska komisija prejšnji teden članicam predstavila predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji. Ta po poročanju tujih medijev vključuje tudi omejitve glede nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz EU-ja v tretje države.