V Abidžanu, mestu s štirimi milijoni ljudi, se večina prebivalcev zadržuje doma, saj so ulice postale prenevarne. Foto: Reuters
V Abidžanu, mestu s štirimi milijoni ljudi, se večina prebivalcev zadržuje doma, saj so ulice postale prenevarne. Foto: Reuters
Laurent Gbagbo
Laurent Gbagbo se predsedniškemu stolčku ne želi odpovedati. Foto: EPA
Spopadi na Slonokoščeni obali

V Abidžanu, največjem mestu Slonokoščene obale, še potekajo siloviti spopadi med silami nekdanjega predsednika Gbagboja in novoizvoljenega predsednika Ouattaraja, ki ga podpira tudi mednarodna skupnost.

OGLEDALO DRŽAVE
- Največja svetovna proizvajalka kakava.
- Nekoč veljala za afriški vzor miru in blaginje.
- Alassane Ouattara je leta 2010 zmagal na predsedniških volitvah.
- Proti dozdajšnjemu predsedniku Laurentu Gbagboju je vsa mednarodna skupnost.
- Od volitev 500 mrtvih, milijon beguncev.
- Premirje iz leta 2003 nadzira 9.000 pripadnikov ZN-a.

Ni znano, kje je Gbagbo
Ouattarajeve sile so silovito oblegale Gbagbojevo rezidenco in predsedniško palačo, a so po trditvah Gbagbojevega tabora napad uspeli odbiti. Zanikali so tudi govorice, da naj bi nekdanji predsednik, ki po porazu na volitvah ne želi odstopiti, pobegnil, ni pa znano, kje se skriva. Tabor okoli Ouattaraja je nasprotno prepričan, da je Gbagbojeva usoda že zapečatena in da se ne bo mogel več dolgo upirati.

V Abidžanu je mogoče slišati strele, prebivalci poročajo o ognju težkega topništva, v mestu pa patruljirajo mirovne sile Združenih narodov, ki so že v četrtek prevzele nadzor nad tamkajšnjim letališčem, najpomembnejšim v državi. Približno 1.400 tujcev se je v strahu pred nasiljem zateklo v oporišče francoskih vojakov ZN-a v Abidžanu.

Pozivi EU-ja
Zaradi napetih razmer je visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton Gbagboja znova pozvala k takojšnjemu odstopu. Kot je poudarila, mora Gbagbo nemudoma odstopiti z oblasti in se predati pravosodnim oblastem. Sprti strani je obenem pozvala k zadržanosti in zaščiti civilistov.

Podobne pozive so na Gbagboja že naslovili tudi številni drugi tuji voditelji, a ta očitno ne popušča. Njemu zvesta vojska je po državni televiziji RTI - potem ko je uspela znova zavzeti njen sedež - pripadnike varnostnih sil celo pozvala, naj opravijo svojo dolžnost ter z orožjem odbijejo napade sil Ouattaraja in zaščitijo državne institucije.

Žrtve medetničnega nasilja
Mednarodni odbor Rdečega križa pa je sporočil, da je bilo v krvavem nasilju na zahodu države, natančneje v kraju Duekoue, ta teden ubitih med 800 in 1.000 ljudi. Ubiti naj bi bili v izbruhu medetničnega nasilja med lokalnimi skupnostmi v enem izmed mestnih okrožij, verjetno že pred nekaj dnevi, predstavniki Rdečega križa pa so si prizorišče ogledali v četrtek in petek ter bili zgroženi nad brutalnostjo prizora. Pred nasiljem in plenjenjem naj bi iz mesta v preteklih dneh zbežalo na desettisoče ljudi, predvsem žensk in otrok.

Predstavnik misije Združenih narodov v državi (Unoci) Guillaume N'Gefa je ocenil, da je bilo v Duekoueju v preteklih dneh ubitih približno 330 ljudi, od tega večina s strani privržencev Ouattaraja, okoli sto pa s strani Gbagboju zvestih sil.

Zlorabe na eni in drugi strani
Iz Ouattarajevega tabora so Gbagbojeve privržence obtožili množičnih pobojev. Na zahodu države, še posebej v mestih Toulepleu, Blolequin in Guiglo, so odkrili več množičnih grobišč, za katerimi naj bi stale "lojalne sile, plačanci in milice Laurenta Gbagboja".

So pa tudi Ouattarajeve sile tarča kritik zaradi domnevnih zlorab, organizacija Human Rights Watch je sporočila, da je v Slonokoščeni obali ugotovila številne zlorabe, kot so politično motivirane usmrtitve, izginotja, posilstva in napadi na neoborožene civiliste, ki bi že lahko predstavljale vojne zločine in zločine proti človečnosti. Zanje so po ocenah HRW-ja sicer večinoma krive Gbagbojeve sile, delno pa tudi Ouattarajeve.

Spopadi na Slonokoščeni obali