V nedeljskem napadu na avtobus so umrli trije turisti in egiptovski voznik. Foto: Reuters
V nedeljskem napadu na avtobus so umrli trije turisti in egiptovski voznik. Foto: Reuters
Ultimat turistom v Egiptu

Egiptovski premier Hazem Beblavi je za nacionalno televizijo povedal, da grožnje islamistične militantne skupine Ansar Beit Al Makdis jemljejo resno in da islamski uporniki predstavljajo resno grožnjo tujim turistom. Povedali so, da avtentičnosti sporočila ni mogoče preveriti, a da so v zadnjih dneh sprejeli nekaj dodatnih varnostnih ukrepov za turiste v letovišču Šarm el Šejk.

Reuters je poročal, da se je grožnja pojavila na zasebnem računu na družbenem omrežju Twitter, ki ga povezujejo z omenjeno skupino. Tam so zapisali, da imajo tuji turisti v Egiptu čas do četrtka, da zapustijo Sinajski polotok, sicer bodo tarče bombnih napadov.

Sinajski polotok vedno večkrat tarča napadov
Sinajski polotok, natančneje letoviški kraj Taba, je prejšnji teden pretresla eksplozija na avtobusu s turisti, v kateri so umrli trije južnokorejski turisti in egiptovski voznik, ranjenih pa je bilo 13 ljudi. Eksplozija je odjeknila, ko je avtobus prečkal egiptovsko-izraelsko mejo.

Odgovornost za nedeljski napad je prevzela omenjena skupina Ansar Beit Al Makdis, ki v prevodu pomeni "borci Jeruzalema" in je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Skupina je v zadnjih mesecih močno okrepila svoje napade proti egiptovski policiji in vojski.

Ultimat turistom v Egiptu