Mark Felt je želel, da njegov drugi jaz ostane skrivnost do njegove smrti. Foto: EPA
Mark Felt je želel, da njegov drugi jaz ostane skrivnost do njegove smrti. Foto: EPA
Richard Nixon
Avgusta 1974 je Nixon klonil pod pritiski in odstopil s položaja predsednika ZDA. Foto: EPA

Felt, znan kot "Globoko grlo" (Deep Throat), je bil vir zaupnih informacij o škandalih Nixonove administracije, ki so na koncu privedli do predsednikovega odstopa. Nekateri so, med njimi Nixon in njegovi svetovalci, domnevali, da je Felt, takrat visoki predstavnik FBI-ja, izdal potrebne informacije, ki so Belo hišo povezale z vdorom v prostore ameriške demokratske stranke. Zaradi afere je avgusta leta 1974 Nixon odstopil.

Ime "Globoko grlo" je Felt dobil po takrat razvpitemu istoimenskemu pornografskemu filmu.

Dolga desetletja je okoli virov največje politične afere v zgodovini ZDA krožilo veliko teorij. Felt je obtožbe vztrajno zanikal, dokler maja 2005 ni spregovoril in priznal, da je izdajal informacije novinarjema Washington Posta Bobu Woodwardu in Carlu Bernsteinu. "Jaz sem tisti, ki so ga klicali Globoko grlo," je dejal za Vanity Fair, ki je razkril celotno zgodbo. Washington Post je do takrat zavračal potrditev njegove identitete, Woodward in Bernstein pa sta dejala, da bosta tišino prekinila po Feltovi smrti.

Nasprotniki so Feltu očitali, da je izdajalec, njegovi podporniki pa dejali, da je junak, ker je razkril korupcijo znotraj administracije v prizadevanjih, da bi prikrili poskuse sabotaže političnih nasprotnikov. Za zdaj še ni znano, zakaj se je Felt odločil izdati za predsednika usodne informacije, Washington Post pa je poročal, da je sovražil poskuse Nixonove administracije, ki je skušala spodkopati FBI-jeve preiskave.

Na desni si lahko ogledate poročanje o aferi Watergate.
Felt se je rodil leta 1913 v Idahu, potem pa z družino živel v Kaliforniji. Leta 1942 je vstopil v FBI in se vztrajno vzpenjal po hierarhični lestvici. Tik pred smrtjo razvpitega direktorja FBI-ja J. Edgarja Hooverja leta 1972 je bil tretji človek FBI-ja, nato pa skoraj dve leti direktorjev namestnik .

K. T.