Julio Casas Reguerio je bil dolga leta desna roka predsednika Raula Castra. Foto: EPA
Julio Casas Reguerio je bil dolga leta desna roka predsednika Raula Castra. Foto: EPA

Kubanska vlada je sporočila, da je Casas Reguerio umrl zaradi zastoja srca, v spomin nanj in na njegov prispevek h kubanski državi pa so v ponedeljek razglasili tridnevno državno žalovanje. Novico o smrti ministra so prebrali na kubanski nacionalni televiziji, kjer so sporočili tudi, da bodo ministra kremirali, kot si je želel tudi sam.

"Generala Julia Casasa Reguerio je odlikovala njegova zvestoba komunistični stranki, ljudem, revoluciji ter njegovemu nadrejenemu, Raulu Castru," so še prebrali v televizijski izjavi.

Od bančnega uslužbenca do prvega vojaka v državi
Casas Reguerio je svojo poklicno pot začel kot bančni uslužbenec v Santiagu de Cuba in skozi leta postal eden izmed najpomembnejših mož v kubanski vladni hierarhiji. Leta 1957 se je pridružil revoluciji in ko je Raul Castro po revoluciji zasedal položaj ministra za obrambo, je bil Casas Reguerio njegova desna roka in največji zaveznik.

Ko je Fidel Castro leta 2008 po bolezni dokončno odstopil z mesta predsednika države in ga je na položaju nasledil brat Raul, je ta Casasa Reguerio imenoval za obrambnega ministra. V svojem mandatu je Casas Reguerio vodil številna največja kubanska podjetja, ki so v rokah vojske.

Staro kubansko vodstvo brez pravih naslednikov
Ob smrti ministra za obrambo se je znova zastavilo vprašanje starajočega se kubanskega vodstva, ki nima nobenih pravih naslednikov. Predsednik Raul Castro je star 80 let, podpredsednik Juan Machado Ventura pa 81, nekdanji predsednik Fidel Castro, ki še vedno velja za glavno avtoriteto na otoku, pa je star 85 let.