Najmlajši kandidat za poslanca je komaj polnoleten, najstarejša kandidatka pa ima 90 let. Foto: EPA
Najmlajši kandidat za poslanca je komaj polnoleten, najstarejša kandidatka pa ima 90 let. Foto: EPA
Andrej Plenković, Zoran Milanović
Največji stranki v državi, HDZ, katere novi vodja je Andrej Plenković (levo), in SDP, ki ji predseduje Zoran Milanović (desno), zatrjujeta, da ju zanimajo predvsem gospodarska in demografska vprašanja. Foto: Reuters
Na Hrvaškem 2.500 kandidatov

Na volitvah, ki bodo 11. septembra, bo sodelovalo 177 strankarskih in neodvisnih volilnih list. Hrvaška državna volilna komisija (DIP) je tako potrdila enajst list več, kot jih je bilo na rednih parlamentarnih volitvah novembra lani. Tudi kandidatov je več kot na zadnjih volitvah. Kot pa je pojasnil predsednik DIP-a Branko Hrvatin, je bilo največ kandidatov na parlamentarnih volitvah leta 2003, ko so prejeli več kot 5.000 kandidatur.

Najmlajši kandidat je komaj polnoleten, najstarejša kandidatka pa ima 90 let. Kandidati in kandidatke so sicer povprečno stari nekaj več kot 47 let. Na volilnih listah je 1.480 moških in 976 žensk, na nekaterih volilnih listah pa niso spoštovali določila, da mora biti najmanj 40 odstotkov kandidatov žensk, je povedal Hrvatin.

HDZ in SDP: Zanimata nas gospodarstvo in demografija
Največji stranki HDZ in SDP napovedujeta, da se bosta med kampanjo osredotočali na gospodarske in demografske teme, a bodo ideološka in svetovnonazorska vprašanja gotovo prisotna. Vstop v sabor pričakuje 60 hrvaških političnih strank, med njimi je na primer pet različnih skrajno desnih volilnih opcij ter po tri veteranske in upokojenske.

Največ možnost naj bi imel SDP
Predvolilne javnomnenjske raziskave z začetka avgusta kažejo, da ima največ možnosti za relativno zmago na volitvah levosredinska Narodna koalicija na čelu s SDP-jem. HDZ, ki bo nastopil samostojno v večini volilnih enot, le malo zaostaja. Precej zaostaja Most neodvisnih list, medtem ko se več kot pet odstotkov, ki so potrebni za volilni prag, obeta tudi stranki Živi zid in njenim koalicijskim partnerjem.

Na Hrvaškem imajo deset volilnih enot, v katerih volijo po 14 poslancev in poslank, enajsta volilna enota pa je namenjena hrvaškim državljanom v tujini. V njej bodo izvolili tri poslance, medtem ko bodo v 12. volilni enoti volili osem poslancev nacionalnih manjšin.

Na Hrvaškem 2.500 kandidatov