Sarajevo. Foto: BoBo
Sarajevo. Foto: BoBo

Takrat se je rodila zamisel moderne in suverene države, sprejeta je bila resolucija, da BiH ni niti srbski, niti hrvaški, niti muslimanski, ampak od vseh enakopravnih narodov. Postala je enakopravna republika znotraj Jugoslavije. A praznik slavijo zgolj v entiteti Federacija BiH-a, medtem ko so v Republiki Srbski napovedano zaznamovanje obletnice prepovedali.

V Federaciji Bosne in Hercegovine so praznik zaznamovali z vrsto slovesnosti. Osrednja je potekala na Humu nad Sarajevom, udeležila sta se ga bošnjaški in hrvaški član predsedstva.

"Alternativa ZAVNOBIH-u oziroma antifašistični skupščini je bil dva meseca pozneje ravnogorski četniški kongres. Če ne bi zmagala ideja ZAVNOBIH-a, ideja celostne Bosne in Hercegovine, enakopravnosti vseh državljanov narodov, bi zmagal četniški koncept, ki je predvideval veliko Srbijo," je dejal Denis Bečirović, bošnjaški član predsedstva BiH-a.

Medtem je v Banjaluki notranje ministrstvo Republike Srbske zaradi varnostnih razlogov zaznamovanje prepovedalo. Tam so na protestu vrteli pesmi o Kosovu in srbstvu ter vzklikali "to je Srbija" in "Marš na Drino". Kot pravijo, jim ta dan ne pomeni nič, trdijo, da poskušajo tisti, ki propagirajo bratstvo in enotnost, teptati Srbe.

"Da nas ne bi provocirali in poniževali, smo se borci, ki še živimo, tudi v imenu tistih, ki so dali svoja življenja za Republiko Srbsko, odločili temu upreti," je dejal Goran Rogić, predsednik veteranske organizacije Republike Srbske.

Izžvižgali so zunanjega ministra Elmedina Konakovića in premiera Federacija Nermina Nikšića, ki sta prišla v banjaluške prostore socialdemokratske stranke, ki je napovedovala slovesnost.

"Žal mi je, da je nekatere ljudi nekdo prevaral. V drugi svetovni vojni so izgubili, partizani so porazili četnike. Banjaluka je Bosna in Hercegovina, ni Srbija," je dejal Nikšić.

V Republiki Srbski so prepovedali tudi slovesnost v Mrkonjić Gradu, je pa potekala v spominskem centru Srebrenica, ki sicer leži v Republiki Srbski. Srbi tam tudi ne priznavajo, da je v Srebrenici prišlo do genocida.

Dan državnosti slavijo samo v Federaciji, v Republiki Srbski pa trdijo, da je Bosna in Hercegovina nastala s parafiranjem Daytonskega sporazuma, 21. novembra 1995, 9. januarja slavijo tudi dan Republike Srbske, ki pa ga je državno ustavno sodišče razglasilo za neustavnega.

V Federaciji BiH-a v soboto praznovali dan državnosti BiH-a