Država je še vedno razdeljena med podpornike in ostre nasprotnike spominjanja diktatorja. Foto: Reuters
Država je še vedno razdeljena med podpornike in ostre nasprotnike spominjanja diktatorja. Foto: Reuters
Protestniki proti dokumentarcu o Pinochetu
Policija je razgnala protestnike. Foto: Reuters

"Morilec, morilec," je več sto protestnikov vzklikalo pred gledališčem v Santiagu ter s transparenti izražalo svoje nasprotovanje javnemu predvajanju dokumentarca Pinochet, ki v pozitivni luči prikazuje vladavino nekdanjega vojaškega diktatorja, ki je Čilu vladal med letoma 1973 in 1990.

Policija je nad demonstrante, med katerimi so bili tudi sorodniki žrtev Pinochetovega režima, šla z vodnimi topovi in solzivcem, da jim je preprečila vdor v gledališče. Podpredsednica skupine sorodnikov zaprtih in izginulih Mireya Garcia je za CNN dejala, da s tem policija preprečuje njihove aktivnosti, da bi nasprotnikom omogočila počastitev spomina na diktatorja. "To je čaščenje kriminala."

Več kot 1.000 podpornikov nagovoril vnuk
Medtem si je dokumentarni film ogledalo več kot 1.000 Pinochetovih podpornikov, spregovoril pa je tudi njegov vnuk Augusto Pinochet Molina, ki je film posvetil celotni vojaški hunti, s katero je njegov ded leta 1973 strmoglavil demokratično izvoljenega marksističnega predsednika Salvadorja Allenda. "Moj ded je bil voditelj vojaške vlade, a ni bilo vse le njegovo delo," je dejal Molina.

Predsednik in župan si dogodka nista želela
Trenutni predsednik države Sebastian Pinera je sporočil, da javnega obeleževanja ne podpira, a da spoštuje pravico podpornikov, da ga priredijo. Dogodka si prav tako ni želel župan glavnega mesta, saj je zaradi spopadov med protestniki in policijo nastala tudi gmotna škoda.

Komisija preštela že več kot 40.000 žrtev
V času Pinochetovega vladanja je umrlo več kot 3.000 ljudi, mnogi so bili zaprti, mučeni ali pa so se bili prisiljeni izseliti. Komisija, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v tistem času, je pred meseci sporočila, da je bilo žrtev še več, kot jih navajajo do zdaj znani podatki - številka naj bi bila zdaj že višja od 40.000.

Leta 1988 so Čilenci na referendumu zavrnili Pinochetovo željo, da bi mu mandat podaljšali še za osem let, s tem pa se je začel tudi njegov padec. Leta 1998 so ga prvič aretirali v Londonu, saj so mu želeli soditi za zločine, storjene med njegovo vlado. A obsodbe ni nikoli dočakal. Umrl je leta 2006.