V napadu je bil ubit tako vodja skupine kot pet njegovih pomočnikov. Aluš je predstavljal salafiste, pripadnike specifične konservativne struje islama, ki pa niso imeli mednarodnih ambicij kot borci Al Kaide, ki želijo pregnati zahodnjake z Bližnjega vzhoda in povezati muslimane v enotno skupnost. Foto: Reuters
V napadu je bil ubit tako vodja skupine kot pet njegovih pomočnikov. Aluš je predstavljal salafiste, pripadnike specifične konservativne struje islama, ki pa niso imeli mednarodnih ambicij kot borci Al Kaide, ki želijo pregnati zahodnjake z Bližnjega vzhoda in povezati muslimane v enotno skupnost. Foto: Reuters
false
Ruski portal rt.com poroča, da je Vojska islama kljub deklarativnemu nasprotovanju IS-ju uporabljala podobne metode. Tudi ta skupina naj bi tako izvajala javne usmrtitve zapornikov. Poleg tega je Aluš pozival k pregonu alavitov in šiitov, poroča rt.com. Foto: Reuters

V napadu vzhodno od glavnega mesta je bilo ubitih še pet Aluševih pomočnikov skupine, med njimi tudi njegov namestnik. Kraj srečanja poveljnikov skupine, ki jo podpira Savdska Arabija, je zadelo deset raket, poroča BBC, ki se sklicuje na televizijo Al Arabija.

Reuters navaja uporniške vire, ki poročajo, da so napad izvedla ruska letala, a to ni bilo potrjeno. Tako ni povsem jasno, ali so za napad odgovorne ruske ali morda sirske vladne sile.

Ena najbolj organiziranih skupin
Skupina Džajš al Islam deluje predvsem na podeželju vzhodno od Damaska in se bori ob boku sirski veji Al Kaide, Fronti al Nusra, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili viri v opoziciji. Reuters sicer poroča, da je bil Aluš ideološko gledano nasprotnik tako t. i. Islamske države (IS) kot Al Kaide in je zagovarjal zmernejšo obliko islama. Boril se je proti ultraradikalnim islamistom in jih pregnal z območja pod njegovim nadzorom, poroča Reuters.

Džajš al Islam velja za najbolj organizirano in najbolje oboroženo skupino na širšem območju Damaska. Po poročanju Reutersa uporniki menijo, da je smrt Aluša težak udarec za uporniški nadzor nad omenjenim območjem. Razkol med različnimi uporniškimi skupinami bi lahko sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu omogočil konsolidacijo nadzora nad preostankom območja.

Skupina, ki šteje več deset tisoč borcev (po poročanju Al Džazire okoli 20.000), je pred kratkim sodelovala na vrhu sirske opozicije v Riadu, na katerem so oblikovali okvir za pogajanja s sirsko vlado. Tako sirska vlada kot Rusija sta srečanje zavrnili, češ da skupine, ki so se ga udeležile, ne predstavljajo ustrezno opozicije, poroča BBC.

Kot še poroča Al Džazira, bi lahko Aluševa smrt ogrozila prihodnost mirovnih pogovorov, saj bi to lahko pomenilo, da Rusija in sirska vlada nista iskreni pri zagovarjanju pogajanj. V času ruskih zračnih napadov, ki trajajo od konca septembra, je bilo ubitih že več uporniških voditeljev. Moskva medtem vztraja, da je glavnina njenih napadov uperjena v IS.

V Alepu napadena bolnišnica
V pokrajini Alep pa so ruska letala zadela bolnišnico v Azazu, pri čemer je umrlo najmanj 14 ljudi, še več je ranjenih. Poročevalec Al Džazire je dejal, da to ni prvič, da je bila napadena omenjena bolnišnica, ruska letala pa so v petek napadla tudi bližnjo bencinsko postajo.