Iraška volilna komisija naj bi glasovnice štela med dvema in tremi tedni. Foto: Reuters
Iraška volilna komisija naj bi glasovnice štela med dvema in tremi tedni. Foto: Reuters

Ponovno štetje glasov poteka v Bagdadu, kjer naj bi se po mnenju premierja Al Malikija dogajale kršitve. Predstavnik iraške volilne komisije Kasim Al Abudi je v bagdadskem hotelu Rašid, kjer poteka štetje glasov, povedal, da naj bi danes prešteli 600 škatel glasovnic, sicer pa naj bi ponovno štetje trajalo od dveh do treh tednov.

Glasovnice štejejo ročno, štetje pa nadzorujejo mednarodni opazovalci ter predstavniki ameriškega in britanskega veleposlaništva v Iraku.

Bo bagdadska volilna enota odločila o zmagovalcu?
Bagdadska volilna enota je izjemno pomembna za politične stranke, saj ji pripada kar 70 sedežev v 325-članskem parlamentu. Na volitvah, ki so potekale 7. marca, je po izidih, ki jih vrhovno sodišče še ni potrdilo, zmagala sekularna koalicija Irakija nekdanjega premierja Ijada Alavija. Ta naj bi imela v parlamentu 91 poslanskih sedežev, koalicija Nurija Al Malikija Pravna država pa naj bi zasedla 89 sedežev. Za parlamentarno večino obe potrebujeta 163 sedežev, a so koalicijska pogajanja z manjšimi strankami zastala.

Al Maliki je v Bagdadu osvojil 26 sedežev, Alavi pa 24. Iraški premier tako upa, da se bo z vnovičnim štetjem glasov razlika povečala njemu v prid, kar bi bilo lahko odločilno tudi za zmago na volitvah.