Številnim shodom v podporo večanju pravic istospolno usmerjenih bodo sledili shodi ljudi, ki tem pravicam nasprotujejo. Foto: EPA
Številnim shodom v podporo večanju pravic istospolno usmerjenih bodo sledili shodi ljudi, ki tem pravicam nasprotujejo. Foto: EPA
false
Papež Frančišek se je izrekel proti uvedbi registrirane partnerske skupnosti in večanju pravic istospolno usmerjenih. Foto: EPA

V 80 mestih so ljudje izrazili podporo zakonskemu predlogu, ki predvideva registracijo homoseksualnih in heteroseksualnih partnerskih skupnosti na matičnih uradih in ki ga bo prihodnji teden prvič obravnaval italijanski senat.

Predlog usklajuje pravice in dolžnosti istospolnih partnerjev s tistimi, ki jih imajo heteroseksualni zakonci, le da se ne bodo mogli poročiti. Homoseksualci v registriranih partnerstvih bi prevzeli priimke partnerjev in posvojili njihove biološke otroke, če ti ne bodo imeli drugega priznanega starša. Ob smrti bo vdova oziroma vdovec prejemal pokojnino po umrlem partnerju. Največ duhov pa predvidljivo buri možnost posvojitve partnerjevega otroka.

"Italija, čas je že"
Največja shoda sta bila v Rimu in Milanu. V Rimu so se protestniki zbrali pred Panteonom in vzklikali slogane za registrirane partnerske skupnosti. V Milanu so demonstracije potekale pred operno hišo La Scala. Demonstranti so poleg mavričnih zastav držali v rokah ure in skandirali: "Italija, zbudi se, čas je že."

Italijanski premier Matteo Renzi predlog zakona podpira in ga označuje za nujnega. Kot je dejal, spoštuje tiste, ki so demonstrirali danes, pa tudi tiste, ki se bodo na protishodih zbrali 30. januarja in na pobudo katoliških združenj izrekli podporo zakonski zvezi, ki jo sestavljata moški in ženska.

Renzi pa je deležen pritiskov tudi znotraj svoje stranke. 30 katoliških senatorjev njegove Demokratične stranke je tako zahtevalo revizijo predloga zakona o registraciji partnerskih skupnosti. Zahtevajo črtanje tistih členov, ki eksplicitno izenačujejo pravice glede dedovanja ali pokojnine civilne zveze z zakonsko.

Med velikimi Italija izjema na tem področju
Italija je sicer edina večja evropska država, v kateri doslej še niso zakonsko priznali homoseksualnih partnerstev. Načrti za uvedbo registriranih partnerskih skupnosti so bili doslej neuspešni zaradi nasprotovanja Katoliške cerkve.

Papež: Le katoliške poroke
Proti registrirani partnerski skupnosti in povečanju pravic istospolno usmerjenih se je izrekel tudi papež Frančišek. V petek je tako odločno zavrnil vsako drugo obliko skupnosti razen sklenitve katoliške poroke in obsodil vsakršno "mešanje" z istospolnimi skupnostmi.

Kot je poudaril papež, je na zadnjih dveh sinodah o družini - oktobra 2014 in 2015 - "Cerkev svetu sporočila, da se družina, kakor jo želi Bog, ne more mešati s kakršno koli drugo obliko skupnosti".

"Cerkev s prenovljenim občutkom odgovornosti še naprej predlaga zakonsko zvezo v njenih bistvenih elementih - potomstvo, dobro zakoncev, enotnost, nerazvezljivost", in to "kljub sodobnim oblikam, ki so usmerjene v tisto, kar je kratkotrajno in minljivo", je še povedal papež Frančišek.