Med strateško pomembnimi objekti se je znašel tudi rudnik kobalta v Kongu. Foto: EPA
Med strateško pomembnimi objekti se je znašel tudi rudnik kobalta v Kongu. Foto: EPA
WikiLeaks
WikiLeaks s svojimi odkritji še vedno razburja svetovno javnost in polni strani svetovnih medijev. Foto: EPA

Kot razkriva WikiLeaks, naj bi ameriško zunanje ministrstvo februarja 2009 naročilo svojim veleposlaništvom in konzulatom po vsem svetu, naj naredijo seznam vseh ključnih objektov, katerih izguba bi lahko vplivala na ameriško javno zdravstvo, gospodarsko varnost in nacionalno varnost. Na seznamu so tako naftovodi, plinovodi, komunikacijski in prometni kanali, tovarne in druge točke, med najpomembnejšimi so se znašle tudi številne farmacevtske tovarne in tiste, ki proizvajajo krvne produkte, saj so ključnega pomena za svetovne zaloge.

Celoten dokument si lahko ogledate tukaj.

Geografska širina dokumenta je izjemna. Med najzanimivejšimi točkami strateške infrastrukture, kot so komunikacijski kanali, plinske cevi in podobno, se je znašel rudnik kobalta v Kongu, tovarna, ki proizvaja kačji protistrup v Avstraliji, tovarna inzulina na Danskem, pristanišče Ningbo na jugovzhodu Kitajske, številne tovarne in satelitske komunikacijske točke v Veliki Britaniji, križišče plinovodov Nadim na zahodu Sibirije, ključna tranzitna točka za ruski plin, namenjen v zahodno Evropo, ki so ga označili kot "najpomembnejši plinski objekt na svetu", in številni drugi objekti.

So ZDA naredile seznam mogočih tarč teroristov?
Kot piše BBC, gre za najspornejšega izmed vseh dokumentov, ki jih je v zadnjem tednu v javnost spravil WikiLeaks. Tuji mediji tako pišejo, da so ZDA s tem dokumentom naredile seznam mogočih tarč v vojni proti terorizmu, saj je to glavni seznam strateških napeljav in objektov, ki so ključnega pomena za Washington. Seznam objektov je zelo enostaven, saj so v večini primerov navedena le mesta, kjer ti objekti stojijo, ne pa tudi natančni naslovi. Ob tem ne omenjajo tudi varnostnih ukrepov na posameznem objektu.

Časopis Times je zgodbo objavil z naslovom "WikiLeaks predstavil "tarče terorističnih napadov" proti ZDA" in se vprašal, ali gre tu resnično za seznam potencialnih tarč za teroriste. BBC piše, da bi seznam lahko spodbudil morebitne napadalce in domnevne teroriste, saj so vsi objekti navedeni kot ključni za ameriško varnost.

Informacije, uporabne za teroriste?
Kot piše BBC, se ob tem postavlja vprašanje, kakšen pozitivni učinek je WikiLeaks videl v objavi tega dokumenta, ki ga številne vlade vidijo kot neprijeten razvoj dogodkov. "To je dokaz, da je WikiLeaks povsem neodgovoren in da meji na kriminalno skupino," je za BBC povedal nekdanji britanski zunanji minister sir Malcolm Rifkind in dodal, da so tovrstne informacije izjemno uporabne za teroriste.