Padec Gadafijevega režima v Libiji (še) ni prinesel miru. Foto: EPA
Padec Gadafijevega režima v Libiji (še) ni prinesel miru. Foto: EPA
Saif Al Islam Gadafi
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu zahteva izročitev Saifa Al Islama. Foto: Reuters

Vrednost družine Gadafi v skladu z odločitvijo sodišča v Rimu zaseženih nepremičnin znaša 20 milijonov evrov. Italija je v preteklih mesecih zasegla že za okoli 1,1 milijarde evrov premoženja v domnevni lasti Gadafijeve družine. Večinoma gre za delnice največjih italijanskih podjetij, kot so banka Unicredit, energetski koncern Eni in proizvajalec avtomobilov Fiat.

Zasegli so tudi lastniške deleže Gadafijevih v nogometnem klubu Juventus, bančne depozite, nepremičnine in motor Harley Davidson, ki naj bi bil v lasti Gadafijevega sina Sadija.

Del premoženja odmrznjen
Italija je med vojno v Libiji zamrznila za več milijard evrov premoženja nekdanjega Gadafijevega režima v nekaterih največjih italijanskih bankah in podjetjih, ki pa ga je po oblikovanju nove vlade v državi že odmrznila.

Zaseg premoženja sledi zahtevi Mednarodnega kazenskega sodišče v Haagu, da Libija izroči Gadafijevega sina Saifa al Islama, ki ga obtožujejo zločinov proti človečnosti.

Tuaregi podpirali Gadafija
Dobrega pol leta po smrti dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija iz Libije še vedno poročajo o spopadih. Dober mesec pred volitvami so se prebivalci libijskega mesta Gadames ob meji z Alžirijo spopadli z oboroženimi nomadi. Spopadi so izbruhnili zaradi vprašanja nadzora nad nadzorno točko na obrobju mesta. Ta leži ob puščavski poti, ki jo pogosto uporabljajo tihotapci.

Napetost med prebivalci mesta in Tuaregi, nomadi, ki hodijo po puščavi na meji med Libijo in njenimi sosedami, se je stopnjevala več dni. "En človek je bil ubit. Borijo se za nadzor nad enim izmed glavnih vhodov v mesto," je dejal prebivalec mesta, ki leži okoli 600 kilometrov jugozahodno od Tripolisa. Libijska vlada je pozneje sporočila, da je umrlo sedem ljudi, 20 je ranjenih. V Gadames so poslali vojsko, da bi umirila stanje.

Začasna vlada v Libiji ima velike težave z izvajanjem svoje oblasti nad številnimi plemenskimi skupinami vse od padca Gadafijevega režima. Številni Tuaregi so med uporom proti Gadafiju podprli polkovnika, ker je ta podpiral njihov upor proti vladam v Maliju in Nigru v 70. letih prejšnjega stoletja ter jim nato dovolil, da se naselijo na jugu Libije.

Volitve 19. junija
Tuaregi so izjemno pomembni za regionalno varnost, ker imajo velik vpliv v praznih prostranstvih puščave, ki jih uporabljajo tihotapci mamil in islamski skrajneži.

Parlamentarne volitve v Libiji so predvidene za 19. junij, ko naj bi se moč razdelila med regije in plemena, sledilo pa naj bi oblikovanje nove ustave.