Gomeza so brez streljanja aretirali v njegovi hiši. Foto: EPA
Gomeza so brez streljanja aretirali v njegovi hiši. Foto: EPA

Po večmesečni obveščevalni operaciji so 49-letnega nekdanjega učitelja prijeli v mestu Morelia, prestolnici zahodne zvezne države Michoacan, kjer je deloval njegov kartel. Ob prijetju se ni upiral, poleg njega pa so ujeli še nekaj njegovih pomočnikov. Z njegovo aretacijo so oblasti spravile v zapor štiri glavne voditelje te kriminalne organizacije, ki je nekoč obvladovala Michoacan z ugrabitvami in izsiljevanji.

Kartel je v ZDA dolgo tihotapil sintetične droge, njegovi člani pa so tudi izkopavali železovo rudo in železo nato izvažali na Kitajsko.

Iskan tudi na drugi strani meje
Policija meni, da je "La Tuta" postal vodja kartela, potem ko so marca lani marinci ubili prejšnjega vodjo Nazaria Morena. Gomeza, očeta najmanj sedmih otrok, so zaradi tihotapljenja metamfetamina in kokaina želeli tudi v ZDA, mehiške oblasti pa so za njegovo glavo razpisale nagrado 30 milijonov pesov.

Vlada mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta je od prihoda na oblast leta 2012 ujela nekaj najbolj iskanih mamilarskih šefov. Po 13-letnem skrivanju so lani tako prijeli vodjo močnega kartela Sinaloa Joaquina "Shortyja" Guzmana, julija leta 2013 so prijeli vodjo tolpe Zetas Miguela Angela Trevina, lani pa tudi vodji kartelov Juarez in Beltran Leyva.

Pena Nieto želi popraviti varnostne razmere v državi, prepredeni z nasiljem in korupcijo. Močno je namreč odmevala septembrska ugrabitev 43 učiteljev, katerih posmrtne ostanke so našli nekaj mesecev pozneje. Prav zaradi tega naj bi kmalu odstopil generalni državni tožilec Jesus Murillo.

Od leta 2007, ko je mehiška vlada sprožila obsežno vojaško akcijo proti tihotapcem mamil, je v spopadih, povezanih z mamili, umrlo več kot 100.000 ljudi.