Nasilju, povezanim s kriminalnimi tolpami, v Mehiki ni videti konca. Prizor je iz nekdaj priljubljenega tihomorskega letovišča Acapulco. Foto: EPA
Nasilju, povezanim s kriminalnimi tolpami, v Mehiki ni videti konca. Prizor je iz nekdaj priljubljenega tihomorskega letovišča Acapulco. Foto: EPA

Oblasti še ne vedo motiva za umor novinark. V zadnjih letih je bilo v nasilju, povezanim z mamilarskimi tolpami, ubitih več deset novinarjev.

Trupli ustanoviteljice politične revije Contralinea Marcele Yarce in svobodne novinarke Rocie Gonzales sta našla tekača v bližini pokopališča v parku El Morador revne četrti Iztapalapa.

Po poročanju mehiškega dnevnika Reforma je Gonzalesova domnevno dvignila večjo vsoto in sta bili zato novinarki verjetno žrtvi ropa.

Po podatkih mehiške policije za človekove pravice naj bi v Mehiki po letu 2000 umrlo 72 novinarjev.

Policist povezan z enim najhujših napadov
Medtem je mehiška policija prijela policista, ki naj bi bil povezan z nedavnim napadom na igralnico v mestu Monterrey, ko je bilo ubitih 52 ljudi.

Gre za enega najhujših napadov mamilarskih tolp, odkar je mehiški predsednik Felipe Calderon konec leta 2006 napovedal vojno mamilarskim kartelom. Od takrat je bilo v nasilju ubitih 42.000 ljudi.

Policista so nadzorne kamere ujele pred igralnico v trenutku, ko se je zgodil napad. V povezavi z napadom je bilo prijetih še pet osumljencev, ki naj bi bili pripadniki zloglasnega kartela Zetas, ki so ga oblikovali nekdanji pripadniki mehiških vojaških posebnih enot in slovi po svoji krutosti.

V organe pregona so se v zadnjih letih uspešno infiltrirali pripadniki kartelov, ki lahko policistom ponudijo veliko več denarja, kot znašajo njihove plače.